AKP'de Günay çatlağı

AKP'de Günay çatlağı
5 Aralık 2012 10:26

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden aldığı cezayı onaylayan hakimler arasıda bulunan Yargıtay eski üyesi Memet Nihat Ömeroğlu’nun Kamu Başdenetçisi seçilmesine bu kez kabineden de tepki geldi.
Ömeroğlu’nun, Başdenetçi seçildiği oylamanın gizli olmasına karşın kendisinin oy kullanmayacağını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ömeroğlu’na oy vermediğini belirtek, “Seçimin isabetli olmadığını hep söyledim” dedi.


 
KAYGILARIM VARDI

Konuyla ilgili Taraf’ın sorularını yanıtlayan Bakan Günay, şunları söyledi:

“Ombudsmanın Türkiye’de tartışmanın tarafı olmayan, bütün toplumun gerçekten hiçbir önyargı olmaksızın güvenebileceği, hukukunu, yargının da ötesinde ve öncesinde emanet edebileceği bir isim tarafından temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden haklı ya da haksız bir tartışmaya taraf olan, bir tartşmaya maruz kalabilecek olan bir isimle öne çıkılmanın başdenetçilik kurumuna zarar verebileceği kaygısı taşıdığımı arkadaşlarımla paylaştım. Türkiye’nin bu ombudsmanlık sistemine yeni geçtiğini, böylesine tartışılan bir isimle bu kurumun hemen başında zarar göreceğimi söyledim. Seçimi isabetli bulmadığımı ifade ettim açık açık.  Oy kullllanmayacağımı açıkladım. İsimleri gördüğümde, yapılan tartışmaları öğrendiğimde de oy vermeyeceğimi söyledim. Bu tavrım parlamentoda da gizli bir tavır değildi. Gizli oy kullanılıyordu ama ben oyumu açıladım. İsmi tanımıyorum ama tüm tartışmaları izledim, açıklamalarını okudum. Tartışmaları izlediğim için  tereddütümden oy vermemiştim. Seçildikten sonraki açıklamalarını okuduktan sonra bu tereddüdüm ortadan kalkmadı. Görüşüm kuvvetlendi.