AKP karşıtı blok her gün büyüyor!

AKP karşıtı blok her gün büyüyor!
13 Ağustos 2022 12:17

Kamuoyu yoklamaları AKP’de yaşanan çözülmenin kalıcı olduğunu gösteriyor. ‘Erdoğan’a asla oy vermem’ diyenlerin oranı da yüzde 55’in üzerinde. Yöneylem’in her ay yaptığı araştırmalara göre AKP altı aydır yüzde 30 barajının altında kaldı. Son iki ayda ise CHP’nin, AKP’yi yakaladığı gözlemleniyor.

 

 

Birgün’de yer alan habere göre Yöneylem’in 27 ilde 2400 kişi ile yaptığı Temmuz ayı araştırmasının sonuçları yayınlandı. Yüzde 95 güven aralığındaki çalışmada önemli sonuçlara yer verildi. Çalışmaya göre Millet İttifakı, kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 35.4 oranında oy alırken Cumhur İttifakı yüzde 28.4 seviyesinde kaldı. Ankette ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçiminde de seçmenin tercihinin muhalefet adayı olduğu görüldü.

 

 

YÖNETİMDEN ŞİKÂYET VAR

 

 

Araştırmasında katılımcılara yöneltilen “Türkiye nasıl yönetilmektedir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 63.7’si “kötü yönetilmektedir” yanıtını verirken yalnızca 23.1’i “iyi yönetilmektedir” yanıtını verdi. Katılımcılara “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi, Parlamenter Sistem mi?” diye sorulduğunda ise Parlamenter Sistem diyenlerin oranı yüzde 66.4 seviyesinde seyretti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 28.5 oldu.

 

“Önümüzdeki seçimlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olması halinde oy verir misiniz?” sorusuna katılımcıların yalnızca yüzde 30.7’si “kesinlikle oy veririm” yanıtını verirken, “asla oy vermem” diyenlerin oranı ise yüzde 58.4 oldu. Yine çalışmada katılımcılara sorulan sorular arasında yer alan “Erdoğan mı, muhalefet adayı mı?” sorusuna muhalefet adayı diyenlerin oranı yüzde 54.3 iken Erdoğan diyenlerin oranı yalnızca 33.1 oldu.

 

 

ERDOĞAN KAYBEDİYOR

 

 

“Cumhurbaşkanlığı seçimi 2.tura kalsa oyunuzu kime verirdiniz?” sorusuna karşılık Erdoğan’ın olası tüm adaylar karşısında kaybettiği gözlemlendi. Erdoğan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kalması halinde Erdoğan diyenlerin oranı 38.3 olurken Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı ise yüzde 47.8 seviyesinde seyretti. Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu karşısında yüzde 37.1 oranında oy alırken İmamoğlu 50.9 seviyesinde seyretti. Son olarak ABB Başkanı Mansur Yavaş karşısında ise Erdoğan yüzde 31.2 oy alırken Mansur Yavaş’ın yüzde 61.5 oranında oy aldığı görüldü.

 

 

Ekonomiyi iktidarın mı yoksa muhalefetin mi daha iyi yöneteceği yönündeki soruya katılımcılar yüzde 46.3 yanıtını verirken iktidar diyenlerin oranı yüzde 35 oldu. Hiçbiri yanıtını verenlerin oranı ise 10.2 seviyesinde seyretti.

 

 

İKTİDAR ERİYOR

 

 

Yöneylem’in Temmuz araştırmasıyla birlikte 2022 yılın tüm kamuoyu yoklamalarının iki ortak noktası var. Birincisi AKP istikrarlı bir şekilde eriyor oluşu ikincisi ise “Erdoğan’a asla oy vermem” diyenlerin yüzde 55’in üzerinde demir atması.

Yöneylem’in Ocak 2022’den bu yana yaptığı tüm anketler de gösteriyor ki Erdoğan’ın farklı hamlelerinin hiçbiri istediği sonucu üretemedi. Ekonomik modelde sürekli yeni çağrılar, uluslararası anlaşmaların reklamları, Suriye operasyonu kartının sürekli masada olması gibi her aya en az bir atraksiyonun düştüğü uzun bir liste var. Ama hiçbiri seçmenin tercihini değiştirmeye yetmedi. AKP istikralı bir şekilde yüzde 30’un altında kalırken CHP ise yavaş adımlarla rakibine iyice sokuldu. İyi Parti’de benzer şekilde sürekli yukarıya doğru ilerliyor. MHP’nin durumu ise biraz farklı. AKP ile oy geçişleri net olarak görülüyor. Barajı aştığı aylar aynı zamanda AKP’nin de aşağıya düştüğü tarihler oluyor.

 

 

Diğer önemli bir sonuç ise Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nı yakalamış olması. HDP ve altılı masanın diğer bileşenleri olmadan CHP-İyi Parti AKP-MHP-BBP blokunu geçmeyi başardı.

İktidar bloku bu kadar uzun süredir her türlü manevraya rağmen seçmen tercihinde pozitif bir değişiklik yaratamadı. Üstelik çok anlamlar yüklediği yaz ayları da geçmek üzer. Sonbahar ve ardından gelecek kış mevsimi Erdoğan için de çok daha zorlu geçecek.