AKP eriyor !

AKP eriyor !
10 Haziran 2013 16:40

Gezici Araştırma Şirketi’nin anketine, Gezi Eylemi damgasını vurdu.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, AKP’nin oyu %38’e geriledi.

Gezici Araştırma Şirketi tarafından yapılan son ankette, yerel ve genel seçimlerdeki oy eğiliminin yanı sıra, PKK, Kürt sorunu, alkol yasakları ve başkanlık sistemi gibi konular ele alındı. İşte o anketin herkesi şaşırtacak sonuçları.

SORU: Milletvekili Genel Seçimleri bugün yapılsa, yani sandık bugün önünüze gelse kime – hangi partiye oy verirsiniz?

AKP’nin oylarının bir kısmı MHP ve CHP ye kaymakta. MHP’den de CHP’ye Küçük bir oy kayması var. BDP’de ise 1.5 ay önce 9.1 iken şuan 8.2’ye geriledi. BDP Oylarının %12’si (dindar oylar) yeniden AKP’ye gitmiştir.

Türkiye’nin bölgelerine göre bakıldığında AKP’nin oy kayıpları iç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha fazla. Karadeniz bölgesinde de ciddi oy kaymaları başlamıştır.

Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezici, “Oy kayıplarının başlıca sebepleri sorulduğunda; Öcalan ile yapılan görüşmelerin kamuoyu önünde yapılıyor olması, bölünme korkusu, Türkiye’nin Suriye ile olan gergin ilişkisi, Reyhanlı olayı son olarak gezi parkı eyleminin yurt genelinde fısıltıyla (kulaktan kulağa / Sosyal medya) yayılmasıyla AK Parti ciddi oy kayıpları vermiştir. Bir çok farklı siyasi parti kimliği olan, sandığa bile gitmemiş kişiler ve özellikle kararsız seçmenleri hükümete karşı muhalefette birleştirmiştir. Bu kayıpların kalıcı olup olmadığına seçim sürecinde göreceğiz. Muhtemelen kalıcı olma ihtimali yüksektir, Gezici Araştırma aylar öncesinden halkın suskunluk sarması yaşadığını tepki verebilir bu a olayına veya b olayına olabilir suskunluk sarması yaşayan bir kitle var olduğunu ifade etmişti. Bu kitle AK Parti içinde % 18, CHP İçerisinde % 58, MHP İçerisinde % 52, BDP İçerisinde %24, olduğunu ifade etmiştik. Bir gün meydanlarda 100 binler toplanabilir.” demişti.

Dip Not: Bu güne kadar sandığa gitmeyen % 9’luk bir seçmen kitlesi var, bu kişiler 27 – 48 yaş arası kişiler gezi parkı eyleminden sonra sandığa gitme ihtimalleri oldukça yüksek görünmektedir.

AKP’ye oy verenlere sorduk, partiniz AKP olmasaydı kime oy verirdiniz diye sorduk yani AKP’ye oy verenlerin 2. Partisi; % 53.4 ile MHP, %27.3 ile CHP, % 17.3’ü BDP dediği görülmekte.