AKP döneminde İBB’de neler yaşandı?

AKP döneminde İBB’de neler yaşandı?
21 Ekim 2021 10:46

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ve İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, KRT ekranlarında şehrin sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, AKP döneminde İBB’de yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunurken, İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı yeni taksi düzenlemesini ele aldı.

 

 
KRT TV ekranlarında yayınlanan Kent ve Yaşam programında Mimar Osman Güdü’nün bu haftaki konukları İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ve İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı’ydı.

İstanbul’un sorunları ve geliştirilen çözümlerin konuşulduğu programda Tarık Balyalı AKP döneminde İBB’de yaşanları aktarırken, Mesut Kösedağı taksi sorununa ilişkin İBB’nin yaklaşımını anlattı.

 

 

FİNANSMANI OLMAYAN İHALELER

 

 

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, AKP döneminde ihalesi yapılan bazı metro hatlarının, inşaatın başlamasına kısa bir süre kalmasına rağmen finansmanının olmadığını belirtti.

 

 

AKP DÖNEMİNDEN KALAN DÖVİZ KREDİLERİ

 

 

Balyalı, AKP döneminde belediyenin aldığı döviz borçlarından da bahsederek, “Geçmiş dönemde euro 3-3.5 lirayken ya da dolar 2-2.5 lirayken alınan kredileri bugün 9.5 lira, 10.5 lira olarak geri ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

YOLSUZLUK DOSYALARI

 

 

Balyalı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun AKP dönemine ait 40’ın üzerinde yolsuzluk dosyasının hazır olduğu ve bu dosyaların savcılığa gönderileceği yönündeki açıklamasının ardından birkaç gün sonra İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin dosyalara incelenmek üzere el koyduğunu hatırlattı. Balyalı, İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili herhangi bir dönüş sağlanmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı.

Olumlu-olumsuz, sonuca yansıyan herhangi bir şey daha görmedik. Şimdi bütün bunları görünce “Eğer araştırmayacaksanız siz o zaman bu dosyalara niye el koydunuz?” diyoruz.

 

 

SİLİNMİŞ BİLGİSAYAR KAYITLARI

 

 

Balyalı, aynı zamanda 31 Mart seçimleri öncesi silinmiş bilgisayar kayıtlarını ve ıslak imzalı teslim tutanaklarını bulduklarını belirterek kayıtların silinmiş olmasına dikkat çekti.

 

 

BELEDİYENİN ARAÇLARI KİMLERE VERİLDİ?

 

 

Balyalı, konuşmasının devamında AKP döneminde İBB’ye ait araçların AKP Genel Merkezi’nin yanı sıra pek çok AKP’li ismin hizmetine tahsis edildiğini ifade etti:

Bazı genel başkan yardımcılarına gitmiş, milletvekillerinden alanlar var, AK Parti Genel Merkezi’ne verilmiş, AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi grubuna verilmiş. Birtakım vakıflara, derneklere verilen araçlar var. Bunların dışında, mesela benim ilgimi çok çekti, bir-iki tane spor kulübüne otobüs verilmiş.

 

 

TAKSİ TARTIŞMASI

 

 

İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, İstanbul’da yaşanan taksi sorununun iç yüzünü anlattı. Kösedağı, getirmek istedikleri düzenlemenin taksi şoförleri için gelir garantisi anlamına geldiğini ifade ederek şunları söyledi:

Beyaz masaya yılda bir milyon civarı şikayet gelir, bunun yüzde 45’i taksiyle ilgili. Biz diyoruz ki sayıyı artıralım, bunu sizlere kiralayalım. Aradan Tarık Ağabey’i çıkartalım, Osman Ağabey’i çıkartalım; İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapsın. Bu ne demek? Şoföre gelir garantisi demek, şoför artık yolcu aramak zorunda kalmayacak. Yolcu aramak zorunda kalmayınca ne yapacak? Turist seçmeyecek. “Ben dövizli müşteri bulayım” derdine düşmeyeceği için kimi görürse alacak. Çünkü onun derdi artık saatini geçirmek olacak. Araç bakımı bizde olacak, şoför masrafı bizde olacak, adamın BAĞ-KUR’u bizde olacak, sosyal hakları bizde olacak. Şoförün tek bir yükümlü oluşu olmuş olacak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi.

 

 

‘İDO’YU SATIP 2 BİN OTOBÜS ALMIŞLAR’

 

 

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, AKP’li İBB yönetiminin belediyenin iştirakı olan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)’yu satarak 2 bin tane otobüs aldıklarını söyledi. Balyalı, AKP yönetimine şu sözlerle tepki gösterdi:

Geçmişte 2 bin tane otobüs almışlar. Nasıl almışlar, biliyor musunuz? Belediye şirketinin iştirakı olarak İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) vardı. İDO’yu satmışlar, oradan gelen parayla otobüs almışlar. Bunun neresi özkaynak? Sen özvarlığını satmışsın, oradan gelen parayla bunları almışsın.

 

 

BÜYÜKADA İSKELESİ’NDE SON DURUM

 

 

Balyalı, AKP döneminde TÜGVA’ya tahsis edilen Büyükada İskelesi’nin mahkemenin verdiği tahliye kararının ardından yaşanan süreci değerlendirdi. “Buraların hepsi 16 milyon İstanbulluya aittir ve bunları geri verecekler” ifadeleriyle TÜGVA’ya tepkisini dile getiren Balyalı, konuyla ilgili İBB’nin son olarak Adalar Belediyesi’ne tahliye için tekrar yazı yazdığını belirtti.

 

 

İGDAŞ’IN VATANDAŞTAN ALDIĞI 3 AYLIK FATURA BEDELİNE NE OLDU?

 

 

Balyalı, İBB’nin AKP döneminde İGDAŞ’ın vatandaştan aldığı 3 aylık fatura bedelinin akıbetini açıkladı. Kendi yazdığı 2018 Denetim Raporu’nda vatandaştan alınan 3 aylık fatura bedelinin 2018 sonu itibarıyla 1 milyar 744 milyon lira olduğunu belirten Balyalı, bu bedelin BOTAŞ’a ödenmeyerek AKP lehine siyasi ve seçim çalışmaları iiçin kullanıldığını söyledi. Balyalı, yaşananları şu şekilde anlattı:

2018’in ekim, kasım, aralık ayında topladığı paraları BOTAŞ’a yatırmamış, bunları Büyükşehir Belediyesine borç olarak vermiş. Büyükşehir Belediyesinin o dönemki siyasi çalışmalarında, seçim çalışmalarında kullanılmak üzere bu parayı Büyükşehir Belediyesine aktarmaktan hiç utanmadılar.

Ben 2018 Denetim Raporu’nu yazdığımda 2018 sonu itibarıyla 1 milyar 744 milyon lira İGDAŞ’a borç vardı. Şimdi biz geldik, bir anda karşımıza hiç düşünmediğimiz şekilde üç ayın faturasını bulduk. Bunlar, BOTAŞ’a ödenmemiş; milyarlardan bahsediyoruz.