Akiller'den Tayyip Erdoğan'a: Başkanlık sisteminden vazgeç

Akiller'den Tayyip Erdoğan'a: Başkanlık sisteminden vazgeç
21 Mayıs 2013 10:11

Heyet Başkanı Taşgetiren’den, Erdoğan’a ‘Başkanlık sisteminden vazgeç’ çağrısı.

İç Anadolu Bölgesi’nde yaptıkları çalışmalarda başkanlık sisteminin çözüm sürecinde bir şeylerin karşılığı gibi algılandığını saptadıklarını belirten gazeteci yazar Ahmet Taşgetiren, ”Ben özellikle çözüm sürecinde başkanlığın gündemde olmasının sıkıntı yarattığını düşünüyorum. Başbakan, başkanlık sistemi isteğini yeniden düşünmeli, gözden geçirmeli” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, başkanlık sistemi isteğine, muhalefet partilerinin, bazı toplumsal kesimlerin ve AKP içinden de az da olsa bazı isimlerin ardından akil insanlardan da karşı çıkış geldi. Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Başkanı gazeteci yazar Ahmet Taşgetiren, “Çözüm sürecinde başkanlık karşılığında bir şeyler verileceği algısı yarattığını” belirterek Erdoğan’ın başkanlık isteğinden vazgeçmesini istedi. Taşgetiren, akil insanlar toplantısında bu isteğini Erdoğan’a iletti.

Taşgetiren, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Akil insanlar heyeti olarak çözüm sürecini anlatmak için İç Anadolu’da yaptıkları görüşmelerde, AKP’nin başkanlık sistemi önerisinin önemli bir soru işareti olarak ortaya çıktığını söyledi. Görüştükleri vatandaşlar ve toplumsal kesimlerin çözüm süreciyle başkanlık sistemi arasında bağ kurduklarını belirten Taşgetiren, “Başkanlık sistemi isteğinin özellikle çözüm süreci içinde gündeme gelmesi problem yaratıyor. Bunu gözlüyoruz. Benim gördüğüm, toplum zemininde çözüm sürecinde başkanlık sistemiyle ilgili bir karşılıklılık tarzında algılama var. Yani başkanlık karşılığında bir şeylerin verileceği gibi bir yaklaşım var. Bu algı çözüm süreci açısından problem yaratıyor. Ben özellikle çözüm sürecinde başkanlığın gündemde olmasının sıkıntı yarattığını düşünüyorum. Başbakan, başkanlık sistemi isteğini yeniden düşünmeli, gözden geçirmeli” diye konuştu.

Başbakan’a da ilettim

Taşgetiren, 10 Mayıs’ta akil insanlar heyetinin bölge başkanları, başkanvekilleri ve sekreterlerinin katılımıyla Başbakan Erdoğan’la yaptıkları toplantıda, bu konudaki düşüncesini bizzat ilettiğini de bildirdi. Taşgetiren, “Başkanlık sistemine ilişkin edindiğimiz bu izlenim ve bakış açımızı Başbakan’a da ifade ettik. İç Anadolu bölgesi olarak bunu dile getirdik. Karşılıklılık şeklinde algılanma riski olduğunu belirttik. Farklı alanlardan gelen arkadaşlar da bu konudaki izlenimlerini ifade ettiler” dedi.

Erdoğan ısrarlı

Taşgetiren, Başbakan Erdoğan’ın ve AKP sözcülerinin, “başkanlık olmazsa olmazımız değil” açıklamaları yapmalarına karşın başkanlık sistemini istemeyi sürdürdüğünü söyledi.

Taşgetiren, bir aylık Akil İnsan çalışması kapsamındaki bir izlenimin sonucu da olarak Erdoğan’a, “Çözüm sürecinin zarar görmemesi, toplumsal desteğin daha da artması için başkanlık sistemi önerisini bir kez daha düşünmesini, yeniden gözden geçirmesini önerdiğini” ifade etti.