Akdeniz ülkeleri turist çekme yarışına girdi!

Akdeniz ülkeleri turist çekme yarışına girdi!
27 Mayıs 2021 11:55

Aşılama çalışmalarını hızlandıran ve vaka sayılarını düşüren ülkeler turist için kampanyalar başlatırken Türkiye yarışın gerisinde kaldı. Umutlar yerli turistlerde.

 

Fotoğraf: REUTERS/Rafael Marchante

Yaz sezonunun yaklaşmasıyla ekonomilerini büyük ölçüde turizm üzerinden kalkındıran ülkeler, turist çekebilmek için adımlar atmaya başladı. Aşı sertifikası tartışmaları devam ederken özellikle Akdeniz ülkeleri yabancı turistler için çeşitli kampanyalar başlattı.

 

 

Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgını en çok turizm sektörünü etkilerken özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde ciddi gelir kayıpları yaşandı. Birgün’de yer alan habere göre salgına dair önlemleri gevşetmeye hazırlanan birçok ülke ise yeni paketler hazırlıyor. Aşılamada turistik bölgelere öncelik veren bazı ülkeler, turistlere karantina muafiyeti ve ülkelerine dönüşte ücretsiz PCR testi gibi kolaylıklar sağlamaya hazırlanıyor. Ülkeler arasında turist savaşları başlarken Türkiye salgına dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle geride kalıyor.

Türkiye’nin turizm gelirleri 2020 yılında yüzde 65,1 oranında azalarak 12,1 milyar dolara düştü. Turist sayısı ise yüzde 69,14 azalarak 15,9 milyona geriledi. Ocak-Nisan döneminde ise yalnızca 3 milyon 480 bin turist Türkiye’yi ziyaret etti. Ancak sektörün en büyük umudu Rusya’dan gelecek olan turistlerde.

Yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke ise 552 bin 48 turist ile Rusya oldu. Ancak aşılamanın henüz tamamlanmaması ve turizmde rakip ülkelerin yaptıkları kampanyaları bu sezon turizmcinin umudunu azalmasına neden oluyor. Sektörde faaliyet gösteren birçok işletme için 2021 sezonu başlamadan bitti. Sezona dair umutların söndüğü anda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Rusya’ya yaptığı ziyaretten de eli boş dönüldü.

Rusya’da 2 havayolu şirketi Türkiye’ye olan uçuşlarını askıya alırken Bakan Ersoy, “Covid-19 vaka sayılarını 5 binin altını görmemiz lazım, yani bir şeyi konuşabilmemiz için 5 binin altına gelmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Ancak Türkiye’de günlük vaka sayıları hâlâ 9 binin üzerinde.

 

 

Portekiz: PCR testi kaldırdı

15 Mayıs’tan itibaren AB ülkelerinin yanı sıra İngiltere ve İsrail vatandaşlarına ülkeye girişte uygulanan 5 günlük karantina ve ardından test yaptırma zorunluğunu kaldırdı. Bu ülkelerden gelecekler için sadece yolculuk öncesi negatif sonuçlu test ibrazı yeterli olacak. Hırvatistan, Litvanya, Güney Kıbrıs, Hollanda, İsveç gibi yerlerden ise sadece zorunlu durumlarda seyahatlere izin verileceği, buradan gelenlere negatif PCR testinin yanı sıra 14 günlük karantinanın da zorunlu tutulacağı açıklandı.

 

 

İspanya: KOBİ’ye destek

İspanya’da bazı Avrupa ülkesi vatandaşlarına, ülkeye girişte negatif PCR testi gösterme zorunluluğu kaldırıldı. Turistik bölgelerde Covid önlemleri önemli ölçüde gevşetildi. İspanya’nın Ticaret ve Turizm Bakanı Reyes Maroto da, hükümetinin turizm konusunda İngiltere ile sürekli istişarelerde bulunduğunu söyledi. Başbakan Sanchez’in odak noktası turizm ve konaklama sektörleri olmak üzere KOBİ’lere yönelik açıkladığı 11 milyar avroluk destek paketi çıkarıldı.

 

 

Fransa: 28 milyar avroluk destek

Fransa, Avrupalı turistler için yarışa girdi. Hükümet, Avrupa’dan gelen turistler için ülkelerine dönüşte ücretsiz PCR testi yapacak. Fransa Turizmden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne salgın döneminde turizm sektörüne yapılan yardımın 28 milyar avroyu bulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık DSÖ verilerine göre Fransa’da koronavirüs salgınında toplam vaka sayısı 5,7 milyonu geçerken, salgında 105 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi.

 

 

İtalya: Covid’siz ada

Küçük adaların güvenli şekilde turizme açılabilmesi için başlatılan “Covid’siz ada” projesinde, adada yaşayanların aşılandı. Ancak ülke çapında öncelikli kategorilerin aşılanması tamamlanmadan adalarda tüm nüfusun aşılanmasına geçilmesi tepki çekti. Son 48 saat içinde yapılmış negatif test sonuçları “yeşil sertifika” olarak adlandırılıyor. Belgesi olanlar gerekçesiz seyahat özgürlüğüne sahip olacak. Ülke mayısta Rusya’daki konsolosluklarında turist vizesi vermeye başladı.

 

 

Yunanistan: Ek destek paketi

Rusya’nın Türkiye uçuşlarını durdurması üzerine Rus turistler için komşu Yunanistan kapılarını açtı. Yunanistan, Türkiye pazarının 1,5 ay süreyle kapanması üzerine Rus turistleri mayıs tatilinde konuk edebilmek için atağa kalktı. Salgından etkilenen sektörlerin başında bulunan turizm sektörüne 400 milyon avrodan fazla ek mali yardım yapılacağı açıklandı. Maliye Bakanı Staikuras, “Turizm için hedefli bir destek planı olacak” diyerek bu destek planının 400 milyon avrodan fazla olduğunu açıkladı.