Akbelen’de 400 gündür nöbet tutuyorlar! 3. kez keşif yapılacak

Akbelen’de 400 gündür nöbet tutuyorlar! 3. kez keşif yapılacak
8 Ağustos 2022 12:35

Muğla’nın Milas ilçesindeki iki termik santralin kömür sağlamak amacıyla yaklaşık 680 dönümlük ormanlık ve zeytinlik arazide maden ocağı açmasına dur demek için 400 gündür nöbet tutup direnen İkizköylüler mücadelesini sürdürürken devam eden davada 3. kez keşif yapılacak.

 

 

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’un Akbelen ormanlarında kömür ocağı açılmasını engellemek için asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Akbelen ormanlarında 400 gündür çadır kurup nöbet tutan köylüler ve İkizköy Çevre Komitesi çevrecilere ve Muğlalılara çağrıda bulunarak yapılacak 3. keşifte bilirkişi keşfine gelmelerini istedi.

 

 

Milas sınırları içerisindeki Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye tahsisinin iptali için İkizköylülerin açtığı davada Muğla 1. İdare Mahkemesi üçüncü kez keşif yapılmasına karar verdi.

Akbelen ormanlarında yapılacak keşif öncesinde köylüler ve çevreciler doğaseverlerin nöbet alanında bulunmaları için çağrıda bulundu.

Çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulan Ziraat Bankası, kredilerini ödeyemeyenlerin borçlarına karşılık el koyduğu gayrimenkulleri sat sat bitiremiyor.

 

 

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

 

 

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

*Geçen yıl nisan ayında, Akbelen Ormanı’nın yok edilerek alanda kömür madeni işletilmesi için verilen iznin iptali için Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı açtığımız davada; mahkeme bilirkişi incelemesi ve keşfin bir kez daha tekrarlanmasına karar verdi.

*İlk keşifte avukatlarımız hakarete uğradı; uzmanlarımızın ve davacı olarak bizim konuşmamıza izin verilmedi. İkinci keşiften sonra, 4 uzman ‘Maden Akbelen Ormanı’nı, tarım alanlarını, zeytinlikleri, su havzasını yok edecek; geri döndürülemez ekolojik yıkım yaratacak’ diye vurgulamasına rağmen, rapor sonuç kısmında ‘ama elektrik üretmemiz lazım’ denerek bitirildi.

*Oysa meslek odaları, TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın ortak yayınladığı rapor gösteriyor ki ne Muğla ne Ege Bölgesi, bu eski ve kirli santrallere muhtaç değil. Akbelen Ormanı’nı elektrik için kurban etmek zorunda değilsiniz.