AK-il İnsanlar İzmir'de

AK-il İnsanlar İzmir'de
13 Nisan 2013 12:57

Hükümetin barış sürecini halka anlatmaları için görevlendirdiği Ege Bölgesi?nin akil insanları heyeti, ilk durakları olan İzmir’e geldi.

 

 

 

Ege Bölgesi’nin akil insanları Tarhan Erdem, Avni Özgürel, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Baskın Oran, Fadime Özkan ile Hasan Karakaya, bugün, ilk durakları olan İzmir’deki bir otelde bir araya geldi. Erdem ve Koru dışındakiler, sabah saatlerinde uçakla Adnan Menderes Havalimanı’na gelip polis eskortları eşliğinde oteldeki diğer üyelerle buluştu. Arzuhan Doğan Yalçındağ?ın ise öğlen saatlerinde heyete katılacağı bildirildi.

 

 

GÖREVİN TANIMI YAPILMIŞ DEĞİL

 

Otel girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyetin başkanı Tarhan Erdem, Bizim zaten İzmir’e mahsus diye bir düşüncemiz yok. Bize bu görevi verenler tarafından bize bu görevin tanımı yapılmış değil. Siz gidin ne isterseniz manasında. Biz kendi kendimize şu görevi verdik. İnsanlarla gideceğiz konuşacağız ama tabi ki sayısını da abartmamak lazım. Burada kimle kaç kişiyle konuşabilirsek İzmir gibi bir Ege gibi bir yer az kalabalık bir yer değil. Çok nüfusu olan bir yer, çok nüfusa ulaşmak zaten mümkün değil. Biz bazı insanlarla konuşacağız. Ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşacağız. Konuştuklarımızın hepsi ne İzmir’in tamamını ne de Ege’nin tamamını temsil edecektir. Çözüm süreci denilen şeyi nasıl tanımlıyorlar, nasıl görüyorlar onu dinleyeceğiz. Biz de onlara karşı kendi tanımlarımızı söyleyeceğiz. Bu tanım heyetin tanımı olmayacak, konuşanın tanımı olacak? dedi. Baskın Oran’ın dünkü konuşmasında özerklik yönündeki sözlerini de değerlendiren Erdem, ?Baskın bey konuştu, çok güzel şeyler de söyledi. Bazı kavramları kullanmasaydı daha iyi olurdu. Bütün bu kavramlar değişik devletlerin yönetim sisteminde kullandıkları kavramlar. O ülkeler için bir anlamı var. Türkiye için kullandığınız zaman yanlış bir şeyi söylemiş oluyorsunuz. Benim kanaatim herkes kendi tanımını söylüyor. Biz kendi kendimize bu süreci nasıl görüyorsak, nasıl anlatabiliyorsak öyle anlatacağız. Muhataplarımızın da halkın da fikrini dinleyeceğiz? dedi. Erdem, yarınki programlarında ise çat kapı köylere gidebileceklerini, belki bir kahvehaneye uğrayıp kahve içebileceklerini dile getirerek, Böyle bir çalışmaya başlanıyor, bu çalışmayı tartmak lazım. Oran?ın toplantısında, tepki başlamadan olmuş, kendi fikirlerini söylemiştir. Baskın’a bir tepki değil, tepki olması için konuşması lazım. Ondan sonra tepki vereceksiniz? dedi.

 

 

VARSA VAR

 

Erdem, sürece yönelik İzmir?deki tereddütlerle ilgili olarak, Varsa var. Bizimki o kadar geniş ve derinlemesine bir çalışma olmayacak ki. Şu anda bile düşünüyorum, çalışıyorum. Sizinle konuşuyorum. Toplumun düşüncelerini sizden öğreniyorum, size anlatıyorum. Bizim için öğrenme safhası. Halkın tepkilerini öğreneceğiz. İletişim problemimizin olacağını sanmıyorum. Söylemek istediklerimizi söyleyeceğiz. Ben daha çok dinlemeyi tercih edeceğim. Halkı dinleyeceğiz, hiçbir toplantımız gizli değil, buna da gerek yok. Bizim yapacağımız halkın fikrini dinlemek, sürece bakışını anlamak, kendimi fikrimizi söylemek. 1-1.5 ay sürer. Heyette bulunanların kendilerine göre bir işi var, yaşadığı bir hayat var. Ayın 4’ünde bu görev bize verildi. Herkes bir hazırlık yapıyor çalışmak için. Biz de bugün başlayabildik. Böyle bir disiplin içinde, şunlarla görüşelim diye bir planlama yapmadık dedi.

 

 

 

AMACIMIZ HALKIN FİKRİNİ ANLAMAK

 

Şehit aileleriyle görüşüp görüşmeyecekleriyle ilgili Erdem, Birçok sivil toplum örgütüyle görüşeceğiz, buna şehit aileleri de dahil. Kim olursa görüşürüm dinlerim. Dinlerken de anlamak lazım dedi. Akil insanlara yönelik tepkilerin kendilerini rahatsız edip etmediğiyle ilgili Erdem, Hayır. Herkes kendine göre fikrini söylüyor, bazısının üslubu sert, bazısının yumuşak. Bazıları da bu süreci endişeyle karşılıyor. Bu gayet doğal. Heyetin endişeleri gidermek gibi bir görevi yok. Ben bu süreçten çok ümitliyim. Hep beraber konuşacağız. Şahsen amacım halkın fikrini anlamak diye konuştu. Erdem, açıklamasının ardından otelin önünde karşılaştığı işadamı Lucien Arkas’la bir süre sohbet etti.

 

 

KOCAOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

Erdem, diğer üyelerle bir araya gelmeden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Kocaoğlu’nun eski bir dostu olduğunu, ziyaretin çözüm süreci ile ilgili olmadığını belirten Erdem, Bizim düşüncemizi halkın kararını, ne düşündüğünü anlamaya çalışmak ve kendi fikirlerimizi İzmirlilerle paylaşacağız. Biz insanları ikna etmeye çalışmayacağız. Biz onlara kendi fikrimizi söyleyeceğiz. İkna olan olur olmayan olmaz dedi. Bir basın mensubunun Başarı kriteriniz nedir diye sorması üzerine Erdem, Ben onların fikirlerini onlar da benim fikirlerimi öğrendiği zaman ben başarılı olmuş olurum. Burada amaç halkımızın düşüncesini doğru anlamaya çalışmaktır. Onlar çözüm diye neyi tanımlıyor, biz neyi tanımlıyoruz, bu ikisi arasındaki farkı görmeye çalışacağız dedi.