AİHM’den Kılıçdaroğlu kararı!

AİHM’den Kılıçdaroğlu kararı!
28 Ekim 2020 14:04

Posta kutuma 1 saat önce düştü.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

Fotoğraf: Reuters/ Ümit Bektaş

 

 

AİHM Kılıçdaroğlu’nun başvurusunu bugün (27 Ekim, 2020) hak ihlali olarak değerlendirmiş.

 

Yani, Erdoğan’ın şikayetleri üzerine Kılıçdaroğlu’na verilen cezaları İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesine göre hak ihlali olarak değerlendirmiş.

 

Kararı aktarıyorum tercüme ederek ve özetleyerek.

 

“Kemal Kılıçdaroğlu 1948 doğumlu Türk vatandaşıdır ve Ankara’da yaşamaktadır. Ana muhalefet partisi CHP’nin başkanıdır. Kılıçdaroğlu 7 Şubat 2012’de CHP Grup Başkanı olarak parlamentoda bir konuşma yapmıştır. Bu konuşma Parlamento binasında yapılmıştır. (dikkat edin AİHM buna neden vurgu yapıyor, zira parlamento binasında yapılan konuşmalar doğrudan dokunulmazdır-Safile Usul)

 

Kılıçdaroğlu bu konuşmasında değişik siyasi konulara değinmiştir. Tortum Hidroelektrik Santraline karşı yapılan protesto da konuşmasında yer alan konulardan biridir. Kılıçdaroğlu bunun yanı sıra Deniz Feneri davasından, Uludere olaylarından bahsetmiş ve bu kapsamda Başbakanı eleştirmiştir.

 

Başbakan 1 Mart 2012’de Kılıçdaroğlu hakkında iki adet dava açmıştır. Mahkemeler Kılıçdaroğlu’nu 5’er bin TL tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Dosyalar Yargıtay’a gitmiş ancak Yargıtay da Kılıçdaroğlu’nun sözlerini ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmemiş ve cezaları onamıştır…… AİHM’in bu konuda kararı şu şekildedir: Kılıçdaroğlu’nun kendini ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir….

 

Demokratik bir toplumda Kılıçdaroğlu’nun yaptığı iki konuşma kamu menfaati ve kamu ilgisi açısından değerlendirilmeli ve buna kişisel özellikler atfedilmemelidir….. Ayrıca da şunda dikkat edilmelidir; Kılıçdaroğlu bu konuşmaları parlamentoya seçilmiş bir siyasetçi kimliği ile yapmaktadır ve bu konuşmalar toplumun genel meselelerine yönelik olarak açıklanana düşüncelerdir.”

 

Size kısaca özetledim.

Anlayana sivrisinek saz.

 

Safile USUL Twitter

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar