AHŞAP SANDALYELER TEMİZLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSULAR

AHŞAP SANDALYELER TEMİZLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSULAR
20 Şubat 2021 19:00

Ahşap, her tarz mobilyada evin tüm dekorasyonunda tercih edilen bir malzemedir. Çünkü ahşap hem mobilyaları zamansız hale getiriyor hem de girdiği her ortama sıcaklık ve doğallık katıyor. Ancak ahşap mobilyaları uzun süre kullanmak için çok iyi bakmak gerekiyor. İlk günkü gibi yeni görünmelerini sağlamak içinse iyi temizlemek gerekmektedir. Ahşap mobilyalar uzun süre kullanılması bakımından özel bir yere sahiptir. Birçok antika eşyanın ahşap olması bunu doğrular niteliktedir. Akla gelebilecek her yerde ahşap detaylara rastlamak mümkündür. Bu kadar çok tercih edilen bir malzeme olarak temizliğinin ve onarımının yapılmasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır.

 

Öncelikle ahşap kuru olması gereken bir malzemedir. Bu sebeple nemli olan su ile temasının olacağı yerlerde kullanılmamalıdır. Ahşap sandalyelerin balkonda bahçede su ile temas edecekse kullanılmaması doğru olacaktır. Dolayısıyla ahşap sandalyenin su olmadan temizlenmesi şarttır. Çeşitli ahşap temizleyiciler yardımı ile kuru veya hafif nemli bir bez kullanılarak temizlenmelidir. Ahşap sandalyenin cilasını parlatmak için bazı doğal yöntemler de uygulanabilmektedir. Örneğin; sirke! Her türlü temizlikte faydalanılabilecek içeriğe sahip olan sirke, ahşap sandalye temizliğinde de cilayı parlatmak için kullanılabilecek bir malzemedir. Dolayısıyla şüphe edilmeden ahşap sandalye temizliği için kullanılmasında sakınca yoktur.

Resim1

Ahşap sandalyeler temizlenirken; öncelikle varsa üzerinde birikmiş toz tanecikleri kuru bir toz fırçası, yumuşak bir bez parçası ile temizlenmelidir. Daha sonra özellikle ahşap mobilyalar için kullanılan özel yüzey temizleyiciler yardımıyla yine yumuşak bir bezle silinmelidir. Böylelikle daha temiz ve parlak bir görünüm sağlanacaktır. Eğer nemli bir temizleme yöntemi tercih edildiyse kuru bir bezle mutlaka üzerinden geçilip nemli kalmaması için özen gösterilmelidir. Çünkü daha uzun kullanım sağlanabilmesi için nemin ahşap sandalyenin yüzeyinde kalmaması gerekir.

 

Ahşap sandalye de ve diğer bütün ahşap mobilyalarda bir veya iki defaya mahsus hakiki zeytinyağı ile silme işlemi yapılabilmektedir. Zeytinyağı ahşap sandalyenin hem daha parlak hem de olmaması gerektiği gibi kalmasını sağlayacaktır. Yine yumuşak bir bezi veya bir parça kâğıt havluyu zeytinyağı dolu bir kaba hafifçe batırıp sandalyenin yüzeyine sürerek temizliği gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan nokta; zeytinyağının hakiki olması ve kullanılacağı miktardır. Herhangi bir sıvıyağ ile yapılan işlem istenilen sonucu vermeyeceğinden bu ayrıntıya dikkat edilmelidir. Ayrıca çok fazla zeytinyağına batırılmış temizleme bezi de fazlaca yağlı olacağından kullanım sırasında rahatsız edici olacaktır.

Başka bir doğal temizleme yöntemi de balmumu ve terebentin ile yüzeyi silmektir. Hafif nemli bir bezle ahşap sandalyeyi silip kuru bir bezle kuruladıktan sonra terebentin veya balmumu yardım ile ahşap yüzeyin parlaklığı ve doğal renk görünümü korunabilmektedir. Kısaca ahşap sandalye ve diğer mobilyalar su ile temas ettirilmeden temizlenmelidir.