Ağız ve diş sağlığı özel merkezlerin tekelinde! CHP’li Gök Bakan Koca’ya sordu: ADSM sayısını artıracak mısınız?

Ağız ve diş sağlığı özel merkezlerin tekelinde! CHP’li Gök Bakan Koca’ya sordu: ADSM sayısını artıracak mısınız?
20 Ekim 2021 10:22

Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti olan, 4 milyondan fazla insanın yaşadığı İzmir’de, yalnızca 6 adet Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) var. Bazı ilçelerinde ise ADSM yok. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ADSM’lerden randevu alamayan yurttaşlar, doğrudan bu merkezlere giderek sağlık hizmeti almaya çalışıyor. Bunu başaramayanlar ise mecburen soluğu özel kliniklerde veya laboratuvarlarda alıyor.

 

 

 

Verdiği soru önergesiyle sorunu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, şunları kaydetti:

 

 

Ülke genelinde yeterli sayıda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi(ADSM) bulunmaması ve mevcut ADSM’lerdeki imkanların yetersiz olması sebebiyle yurttaşlarımız bu sağlık kurumlarından randevu alamamaktadırlar.

 

 

Ülke genelinde 130 adet ADSM hizmet verirken, İstanbul’da 16, Ankara’da 10 ve İzmir’de 6 ADSM bulunmaktadır.

 

 

İstanbul’un nüfusunun 16 milyona yaklaştığı düşünüldüğünde 1 milyon kişiye bir ADSM düşmekte, bu sayı Ankara’da 560 bin, İzmir’de ise 730 bin olarak hesaplanmaktadır.

 

 

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden(MHRS) randevu alamayan yurttaşlarımız ADSM’lere gelerek sağlık hizmeti almaya çalışmakta, talepleri karşılanamayan yurttaşlarımız özel klinik ve laboratuvarlara başvurmak zorunda bırakılmaktadır.

 

 

ADSM’lerdeki diş protezi laboratuvarlarının âtıl durumda olması, diş teknisyenlerinin alanları dışındaki işlerde görevlendirilmesi ve steril malzeme yetersizliği ADSM’leri işlevsizleştirmektedir. Yurttaşlarımız bu koşullar altında özel sağlık sektörünün insafına terk edilmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. Ülke genelinde ADSM’lerin sayılarının artırılmasına yönelik yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?
2. Yurttaşlarımızın ağız ve diş sağlığı alanında başvurabilecekleri sağlık merkezlerinin çeşitlendirilmemesinin sebeplerini açıklar mısınız?
3. 2010 – 2021 döneminde ADSM’lerde tedavi olan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
4. 2010 – 2021 döneminde özel ağız ve diş sağlığı klinikleri ve laboratuvarlarında tedavi olan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2015 – 2021 döneminde MHRS üzerinden ADSM’lerden randevu alan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2015 – 2021 döneminde randevu almadan ADSM’lere gelerek tedavi olan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
7. 2010 – 2021 döneminde asli görevlerinden farklı alanlarda görevlendirilen ADSM çalışanlarının sayısını ve sözü geçen çalışanların görevlendirildiği alanları yıllık temelde açıklar mısınız?
8. Diş protezi laboratuvarı çalışır halde bulunan ADSM’leri açıklar mısınız?