Affetmek ve Deniz Seki…

Affetmek ve Deniz Seki…
5 Haziran 2017 16:00

Duru bir güzellik, güzel bir ses… Deniz Seki, 1993 Yılında Melih Kibar’la tanışana kadar kariyerini sunucu olarak sürdürmek isteyen biriydi. Bu tanışmanın ardından bazı reklam filmlerini seslendirdi. Kenan Doğulu, Emel Müftüoğlu, Ege, Ferda Anıl Yarkın, Zuhal Olcay ve Yaşar Günaçgün gibi şarkıcılara vokal yaptı.

 

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ H&H YORUM

 
1995 Yılında katıldığı “POP – SHOW” Şarkı yarışmasında kendi yazdığı şarkı sözüyle birinci olduktan sonra yolu açıldı ve 1997 yılında, ilk albümü olan “Hiç Kimse Değilim” müzikseverlerle buluştu. 1999 tarihinde, söz ve müziklerinin birçoğu kendisine ait olan “Anlattım” isimli albümüyle çıkışını pekiştirdi.

 
Üçüncü albümü için uzun zaman bekledi ama buna değdi, özellikle “Unutursun” ve “Yakamoz” isimli şarkıları onu bir yıldız yapmıştı bile…
“Aşkların En Güzeli” dediğinde tarih Eylül 2003’tü ve çocukluğunun şarkılarını, yeni bir biçimde ele alarak Türkçe pop müziğinin kaybolmaya yüz tutmuş şarkılarını öne çıkardı.

 
2011 yılında birçok şarkının kendisine ait olduğu “Sözyaşlarım” adlı albümünü yayınladı.

 
Çeşitli dizilerde, yarışma programlarında popülerliği ve halkın ona hissettiği sevgi tavan yaptı. O yarışma programlarından birinde uyuşturucu kullandığını belirten bir yarışmacıya aşırı yüklenmesi nedeniyle hem çok takdir edildi hem de eleştiri aldı.

 
İşin dramatik tarafı bu yarışmanın ardından kendisinin uyuşturucu bulundurmak ve kullanmak suçundan ceza almasıydı. Bazıları bunu ilahi adalet olarak algılarken, bazıları büyük talihsizlik ve hatta bazıları kumpas olarak değerlendirdi.

 
Son yaşadığı bu adli süreç olmasa hemen herkesin hakkında güzel sözler söyleyeceği bir kadındı Deniz SEKİ… Ancak birçok konuda olduğu gibi Deniz SEKİ konusunda da kamuoyu ikiye ayrılmış durumda, bazıları onun cezasını tamamlamasına sevinirken, bazıları onun hakkında ağza alınmayacak nefret dolu sözler söylüyor.

 
İşin aslıysa oldukça basit, göz önünde olan bir sanatçı, uyuşturucu belasına bulaştı ve cezasını çekti. Bir suçun cezalandırılmasının iki ana nedeni vardır; birincisi kişi böyle bir eylemde bir daha bulunmasın ve ikincisi de diğerlerine bu ceza örnek olsun.

 
Deniz SEKİ gibi toplumda karşılığı olan birinin böylesine bir suçtan ceza çekmesi ona da diğer birçoklarına da iyi bir nasihat olmuştur. Bundan sonrasında bizlere düşen, onu ömür boyu cezalandırmak olmamalıdır. Uyuşturucuyla ilişkili bir suç kabul edilemez olsa da insanlara hayatlarını düzene sokmak için bir şans tanımak gereklidir. Deniz SEKİ, son olaya kadar halkın gözünde önemli bir yere sahip, kendi şarkılarını besteleyen, yazan ve söyleyen bir sanatçıydı. Bu olaya bulaşmamış olsa öyle kalacağı da kesindi.

 
Bu nedenle onun serbest kaldığı bu günde bir karara varmalıyız: “Onu işlediği ve cezasını belki de kimsenin çekmediği kadar uzun süre çektiği bu suç için affedecek ve onun güzel yüreğinin yeni besteleriyle bizi büyülemesine izin mi vereceğiz, yoksa onu affetmeyiz diyerek aşağılamaya ve onu kaybetmeye mi karar vereceğiz?”

 
Ben kendi adıma onun uyuşturucuya bulaşmasını affetmeyeceğim ama cezasını çektiği bu suç için onu ömür boyu da yargılamayacağım. Ne mi yapacağım?

 
Onun bu davranışını kabul etmiyorum, reddediyorum ve affetmiyorum ama bir sanatçı, zarif bir hanımefendi ve bir insan olarak onu affediyorum. Şarkılarını yeniden yazacağı, besteleyeceği ve söyleyeceği günleri de iple çekiyorum.

 
Size de herkes için böyle davranmanızı öneririm; aslında affetseniz iyi hissedeceğiniz ama davranışı nedeniyle affedemediğiniz insanlara karşı hep aynı mantığı kullanın.

 
“Senin bu davranışını kabul etmiyorum, reddediyorum ve affetmiyorum ama bir insan olarak seni affediyorum.”

 
Affedebilmek arındırıcı bir eylemdir. Üzerinizden bir yük kalkar.

 
Bundan sonrası için Deniz SEKİ’den de beklediğim bir şey olacak müsaadesiyle, bugünden itibaren uyuşturucuyla mücadelede en ön saflarda olmasını ve çocuklarımızı bu beladan kurtarmak için onlara yol gösterici şekilde davranmasını bekliyorum.

 
Aramıza hoş geldin Sevgili Deniz, yolun açık olsun. Bu son olsun, son olsun…

 
Semih DİKKATLİ Twitter

 

Fotoğraf: İsmail Bayrak

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İçimdeki çocuğun bayramı
Herkes birine zorba…
Kara Kutu… Hadi yüzleşelim…