‘Adım adım 20’ye gidiyoruz’

‘Adım adım 20’ye gidiyoruz’
22 Mart 2022 09:00

Dolar için Evren Devrim Zelyut rakam verdi. “Adım adım 20’ye gidiyoruz” diyen Zelyut, “Cumhuriyet tarihinin en büyük kur atağı ile yüzleşeceğiz” dedi.

 

 

Dolar için Evren Devrim Zelyut, bugünkü köşe yazısında dolar/TL’nin ve bağlı olarak enflasyonun çok daha trajik noktalara varacağını anlatarak rakam verdi. Dolar kurunda adım adım 20’ye gidildiğini belirten Zelyut, “Cumhuriyet tarihinin en büyük kur atağı ile yüzleşeceğiz. Allah milletin yardımcısı olsun.” dedi.

 

Yeniçağ gazetesindeki köşe yazısında Evren Devrim Zelyut, Türkiye’de enflasyonun nedenlerine bakıldığında 3 madde açıklayarak şöyle devam etti:

 

 

“1- Kur geçişkenliği dediğimiz, doların Lira karşısında değerlenmesi sonucu ithal girdi maliyetlerine bağlı artışlar.
2- Türkiye’de başta tarım olmak üzere, üretim faaliyetlerinin talebi doyuramaması neticesinde mal kıtlığına bağlı fiyat artışları.
3- Merkez Bankası’nın siyasi otoritenin seçim kazanmak adına, faizleri indir baskısına boyun eğerek, gerçek yaşamda faizlerin artmasına neden olması. Para miktarını ekonomik büyümeden fazla artırarak, enflasyona parasal bir neden daha eklemesidir.
Buraya kadar sizlere enflasyon anlattığımı, dolarla ilgili yazmadığımı söyleyebilirsiniz. Ancak Türkiye’de dolar ve enflasyon ikiz kardeşlerdir. Doların değerini düşürmeden, enflasyonu düşürmek dışa bağlı modelde imkansızdır.”

 
“DOLARIN DEĞERİNİ REZERV DURUMU BELİRLEYECEK”

 
Doların değerini belirleyecek ana konu ise Türkiye’nin rezerv durumunun olacağını belirten Zelyut, “Son hesabıma göre rezervler eksi elli milyar dolar civarında. Kasa dolacak ki, dolar ve Euro kıtlığı olmasın, yani kur yükselmesin. Peki kasa nasıl dolar? İhracatla… O zaman cari açık dediğimiz, sattıklarınızla aldıklarınız arasındaki fark pozitif olmalı. Peki Türkiye’nin cari açığı 2022 yılında 2021 yılına göre daha iyi olur mu? İşte bu imkânsız.” ifadesini kullandı.