Adatepe'nin çocuklarından tazminat davası

Adatepe'nin çocuklarından tazminat davası
25 Şubat 2013 17:42

Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay ve Ali Kemal Doğan Çay, annelerinin hayatını kaybettiği kazada aracı kullanan makam şoförü Adnan Selçuk ve sürücünün bağlı olduğu turizm firmasına 600 bin liralık tazminat davası açtı.

 

 

 

Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay avukatı Haluk Bozovalı ile kameraların karşısına geçerek basın açıklaması yaptı. Ülkü Adatepe’nin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin yürütülen soruşturmanın tamamlandığını belirten Avukat Bozovalı, şunları söyledi:

 

 

 

 

 

“Bu kaza nedeniyle araç sahibi Ulusoy Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ve aracı süren şoförle ilgili ihtarname göndermiştik. Akyazı Cumhuriyet Savcılığı bu kazayla ilgili iddianamesini düzenledi. Akyazı Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştır. Bu davanında bu hafta Perşembe günü ilk duruşması var. Bizler de müvekkillerimizin avukatları olarak davaya müdahil olarak katılacağız. Bu işin cezai yönü. Bir de hukuki tazminat yönü bulunmaktadır. Biz araç sahibine Ulusoy Şirketi’ne ve şoföre karşı ihtarnamemizi gönderdik. Ailenin mirasçıları Ahmet Kemal Doğançay ve Ali Kemal Doğançay adına kendilerinden tazminat taleplerimiz oldu. Ne şoför bey ne de Ulusoy şirketinden ihtarımıza herhangi bir cevap gelmedi. Bunun üzerine 22 Şubat 2013 tarihinde Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2013/32 esas sayılı dosyamızla 600 bin TL’lik tazminat davamızı açtık. Bunun da önümüzdeki günlerde duruşması görülecektir. Bu kaza aile ve bizler tarafından, savcılık makamı tarafından ve mahkeme tarafından çok yönlü araştırılmaktadır.”

 

 

 

 

 

 

BÖYLE BİR KAZA BİZİ ÇOK ÜZDÜ”

 

Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay da, “Bu trafik kazaları yani çok önemli bir şey. Avrupa ülkelerinde bir kişi ölürken bizim ülkemizde 20 kişi ölüyor. Bu üzücü. Terörden fazla biz trafiğe kayıp veriyoruz. Bunun üzerinde çok durmamız lazım. Böyle bir kaza bizi çok üzdü. Bir insanın bir canı, bir çocuğu, annesi babası kardeşi öldüğü zaman onun acısı yıllarca ölene kadar sürer. Bu çok büyük bir acıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

“600 BİN TL TAZMİNAT DAVASI AÇTIK”

 

 

Manevi tazminat ta çok önemlidir” diye konuşan Doğançay, şöyle devam etti:

 

“Bizim ülkemizde manevi davaların daha bir değerlendirilmesi gerekiyor. Bunlara önem verilmesi gerekiyor. Zengin şirketler bir şekilde tazminat ödemekten sıyrılıyor. Bizim sigorta sahibi de Ulusoylarmış meğerse. Sigortaya da telefon ettik ya nedir bu diye? Sigorta da para vermiyor. Para ödemiyor. Bizi bırak başkası olsa gariban gidecek para istemeye 20 yaşından yukarılara para verilmiyor. Öyle bir şey koymuşlar. Bu insan haklarına aykırı bu. Sigortacılar her ay para almasını biliyor. Güçlü şirketler dünyada çok büyük cezalandırılır. Ama Türkiye’de kuvvetli olan cezalandırılmıyor. Büyük olan güçlü olan cezalandırılacak mühim olan o. Demokrasi onun için var. Zayıfı korumak için var.”

 

İNSANA DEĞER VERELİM

 

Kaza anında aracı kullanan Adnan Selçuk ve Ulusoy Otomotiv Sanayi ve ticaret. A.Ş’ye 600 Bin TL maddi ve manevi Tazminat Davası açtıklarını belirten Doğançay, “Ben daha fazla açmak istedim. Ama dediler ‘Yok Türkiye’de vermiyorlar, Türkiye’de böyle şeyler manevi şeylere değer verilmiyor.’ Şaşırdım. Kulaklarıma inanamadım. Nasıl ödenmez ya bunla uğraşacağız. Bana ödenmesin, başkasına ödenmesini sağlayacağım. Değişecek bunlar. Avrupa’da 10 milyon ödeniyorsa bizim ülkemizde 50 milyon ödensin, daha da fazla ödensin. Biz onlardan da ileri gidelim maneviyatta ve insanlıkta. İnsana değer verelim” diye konuştu.

 

 

 

 

 

“ÇOK BÜYÜK BİR SÜRAT VAR”

 

Aracı kullanan Adnan Selçuk’un ağır vasıta şoförü olduğunu belirten Doğançay, Amerika’da limuzin kullanmak için özel eğitim aldığını anlattı. Doğançay, “Bize ağır vasıta şoförü vermişler. Otobüs, kamyon şoförü. Bu adam herhalde direksiyonu bıraktı ağır vasıta zannetti onu. Araba dağılır o anda bırakırsan. Bırakamazsın arabayı. Eğitimsiz bir şoför verilmiş. Araba çok eski bir araba. Hurda bir araba veriyorsunuz, kötü bir şöför. Çok büyük bir sürat var. Şoförden ziyade ben bu şoförü tahsis eden benim için daha önemli. Sen can taşıyorsun. Kadın hasta, kolu kırık. Sen Atatük’ün emanetini taşıyorsun. Sen en iyi şoförü tahsis edeceksin. Bu işi bilen limuzini kullanmasını bilen insanı tahsis edeceksin. 80 km geçmeyecek, araba onun için yapılmış zaten” dedi.

 

SÜRÜCÜNÜN 6 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

 

Kazaya ilişkin Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ise tek şüpheli Adnan Selçuk’un suç tarihinde saat 18.40 sıralarında idaresindeki 34 YUY 65 plaka sayılı aracı kullandığı ve araç içerisinde Ülkü Adatepe’nin bulunduğu belirtildi. TEM otoyolu üzerinde Akyazı İlçesi istikametinden Sakarya İline seyir halindeyken Selçuk’un 17. kesim 15 kilometre 300 metreye gelindiğinde aracın direksiyon hakimiyetini kaybettiği, sol şeritteyken ilk önce aracın sol ön kısmı ile orta refüj bariyerlerine çarptığı, sonrasında ise karşı istikamete geçerek taklalar attığı ifade edildi. Selçuk’un Akyazı ilçesi istikameti emniyet şeridine ters dönerek devrilmek suretiyle tek taraflı bir trafik kazası yaptığı, araç bariyerlerine çarpıp havada taklalar attığı sırada Ülkü Adatepe’nin savrularak araç içerisinden yolun üzerine düştüğü ve hayatını kaybettiği anlatıldı. Alınan kesin ölüm raporunda ise Adatepe’nin kazaya bağlı olarak kafatasında oluşan çoklu kırıklara bağlı travma sonucu, kalp ve solunum durduğu ifade edildi.

 

İddanamenin sonuç kısmında ise, ‘Trafik Kazası tespit tutanağı ile şüphelinin doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma kuralını ihlal ettiğinin ve bu şekilde kazanın asli kusurlu olduğunun tespit edildi’ ifadelerine yer verildi. Kazada yaralanan Adnan Selçuk’un ‘Taksirle adam öldürme’ suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.