‘Adalar’ı emlak pazarı gibi görüyorlar’

‘Adalar’ı emlak pazarı gibi görüyorlar’
8 Kasım 2021 10:05

Marmara Denizi ve Adalar, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmesine tepkiler sürüyor. Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı, “Bu karar Adalar’ı emlak pazarı gibi düşünen bir aklın ürünüdür” dedi.

 

Fotoğraf: Adalar  Belediyesi

 

Birgün’de yer alan habere göre AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi. Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 1989 tarihli ve 383 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) hükümlerinin uygulanacağı belirtildi.

Karara göre, İstanbul’un Adalar ilçesi (Prens Adaları) ile Balıkesir’in Erdek ve Marmara ilçeleri sınırlarındaki mevcut her ölçekteki plan, plan kararları ve projeler konusunda söz konusu KHK hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamayacak.

 

 

BU VERİLEN KARAR ÇELİŞKİLERLE DOLU

 

 

Kararın kendi içerisinde birçok çelişki barındırdığına dikkat çeken Özturanlı, “Yerel idarenin tasarrufunu Bandırma’dan Avcılar’a Boğaz’a kadar uzanan göbekte Adalar’ı kapsayan bir şekilde imar yetkisini, bir teşkilat kurarak tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisine bırakıyor. Gerekçesi ise ‘Marmara çok kirlendi, çevreyi ben koruyacağım.’ Birinci çelişki şu: Koruyacağım dediği yerler henüz imarlaşmamış, henüz çok fazla tahrip edilmiş bölgeler olduğunu görüyoruz. Karara gerekçe edilen konu ile kapsadığı alan arasında büyük bir çelişki var. İkincisi, karar mekanizmasının yerel idarelerden alınarak demokrasiye sekteye uğratması. Belediyelerin bünyesinde yer alan imar müdürlükleri gibi oluşumın olduğu yerlerde ayrıca Bakanlığın birimi getirilecek. Ve ayrıca bunların ne zaman yapılacağı da belirsiz” dedi.

 

 

İMAR PLANLARIYLA SORUN ÇÖZÜLMEZ

 

 

Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğin imar yetkisi alarak çözülemeyeceğini belirten Özturanlı, “Marmara Denizi’nin kirlenmesine neden olan hiç bir şeye müdahale etmiyorsunuz, sadece imar planı yapma yetkisin alarak Marmara’nın kurtulacağını söylüyorsunuz. Bu hiç inandırıcı bir şey değil” ifadelerini kullandı.

 

 

ADALAR’I EMLAK PAZARI GİBİ GÖRÜYORLAR

 

 

Ekolojik açıdan tahrip edilmemiş yerlerin sermayeye peşkeş çekileceğini ifade eden Özturanlı şöyle konuştu: “Bu karar Adalar’ı emlak pazarı gibi düşünen bir aklın ürünüdür. Adalar’da büyük devasa tesisler çevreyi kirletip kazancı belli kesimlere bırakacaklar. Bu karar, İstanbul’da son kalan dokunulmamış doğal güzelliği yandaş şirketlerin pazarlanmasının yolunu açacaktır. Bir araya gelerek buna karşı mücadele etmeliyiz. Bugün saat 13.00’te Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde Adalılar ile bir araya geleceğiz. Tüm kent konseyleri de bu toplantıya bekliyoruz.”