Açlık grevinin 36.gününde oturma eylemi

Açlık grevinin 36.gününde oturma eylemi
17 Ekim 2012 22:07

İnsan Hakları Derneği İstanbul tüm Marmara şubeleri ile Batman ve Siirt şubeleri, cezaevlerinde 36’ıncı gününde olan açlık grevlerine ilişkin eş zamanlı açıklamalar yaptı.
İstanbul’daki açıklama Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde gerçekleştirildi. Grup, “Cezaevlerinde ölüm istemiyoruz” pankartı ve “Biz barış istiyoruz” yazılı Türkçe ve Kürtçe döviz taşıdı. Grup sık sık, “Hapishaneler ölüm evleri olmasın”,“Tecritleri kaldırın ölümler durdurun” şeklinde sloganlar attı. Daha sonra oturma eylemi gerçekleştiren grup adına basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe okudu.
 
ADALET BAKANLIĞI’NI SORUMLU DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ
 
Cezaevlerinde bulunan PKK ve KCK davalarının tutuklu ve hükümlülerinin 12 Eylül’de başlattığı süresiz açlık grevinin 36’ıncı gününde olduğunu belirterek, “Açlık grevlerinin temel istemlerinin Abdullah Öcalan’ın sağlık ,güvenlik ve özgürlük koşullarının yaratılması, anadilde savunma ve eğitim hakkının tanınması gibi talepler olduğu kamuoyunda bilinmektedir. 36’ıncı gününde olan açlık grevcisi sayısının giderek arttığı tüm PKK ve KCK davaları tutuklu ve hükümlülerinin kapsayacağı bilgileri gelmektedir. 1980 yılından bu tarafa cezaevlerinde 144 kişi açlık grevleri ve ölüm oruçları nedeni ile yaşamını yitirmiştir. Türkiye’de yeni ölümlerin yaşanmaması için Adalet Bakanlığı’nı sorumlu davranmaya ve süreci zorlaştırmamaya davet ediyoruz” dedi.
 
ANADİLDE SAVUNMA VE ÖCALAN’A UYGULANAN TECRİT
 
Söz alan BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak ise, “Türkiye’deki 30 yıllık savaşta yüzlerce binlerce cana mal olmasına, milyonlarca maddi kayba rağmen Kürt sorunu çözümünde siyasi iktidar bir adım atmadı. Bu savaş daha çok derinleşmekte ve insanların acı çekmesine neden olmaktadır. Bugün burada adı geçen kurumlarla cezaevlerinde tek silahı bedenleri, kendi canlarını ölüme yatıran çocuklarımız için oturma eylemi başlatmış bulunuyoruz. Bu eylemlerimiz devam edecek. BDP ve İHD gibi kurumlarımızın desteğiyle. Tutuklu arkadaşlarımızın iki temel talebi var. Birincisi, 8 bin KCK’lı tutuklular için anadilde savunma haklarına ilişkin, demokratik bir haktır. İkincisi savaşa neden olan bir yıldır Öcalan üzerinde uygulanan tecritin kaldırılması” dedi. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.