ABD'nin Kurtulmuş raporu WikiLeaks'te

ABD'nin Kurtulmuş raporu WikiLeaks'te
18 Temmuz 2012 09:48

SON günlerde adı AKP ile anılan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş hakkındaki 2010 tarihli WikiLeaks belgesinde dönemin ABD elçisi James Jeffrey, Kurtulmuş’u, ‘Diğer Saadet Partililer’den farklı, İngilizce bilen, ABD’de yaşamış, düşünceli ve canayakın biri’ olarak tanımlıyor.
WikiLeaks’te ‘Numan Kurtulmuş’ ismi girilerek yapılan aramada 25 Şubat 2010 tarihli bir belge dikkati çekiyor. Dönemin ABD elçisi James Jeffrey tarafından Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen kriptonun konu başlığı olarak, ‘Numan Kurtulmuş: Saadet’in Hoşgörülü ve Nazik Yüzü’ başlığı kullanılmış. Jeffrey, kriptoda o dönem Recai Kutan’ın ardından Saadet Partisi Genel Başkanlığı’na gelen Numan Kurtulmuş’la akşam yemeğinde aralarında geçen konuşmaları kaleme aldı.
 
İşte kriptonun satırbaşları:
 
- Kurtulmuş’un insan hakları, demokrasi, ekonomi, dış politika konusundaki argümanları sakin ve iyi savunma noktaları alan tezler. Karşısındakine uzlaşma olmasa da anlayış noktaları bırakıyor. Şu ana kadar kişisel olarak çatışmacı gibi görünse de, bundan daha önemlisi SP’nin perde arkası kadrolarının etkisinden bağımsız olduğunu söylemesi…
 
- Kurtulmuş bize SP’yi bir dini parti değil, Anadolu gelenekleriyle bağdaşan bir popüler parti olarak tanıttı. Hatta bazı solcuların kendilerine ‘liberal parti’ dediğini söyledi.
 
İsrail tavrı şaşırttı
 
- Dış politika konusunda geleceğin en büyük çatışma noktasının din değil zengin kuzeyle yoksul güney arasındaki ekonomik çatışma olacağını söyledi.
 
- Masadaki en önemli konu (Jeffrey bunu masadaki ‘150 kiloluk goril’ olarak tanımlıyor) İsrail’di. Kurtulmuş’un bu konuda beklenmedik şekilde düşük profilli olduğunu gördük. İsrail’e Amerikan desteğini eleştirmek konusunda diğer Türk politikacıların yaptığı gibi her fırsatı değerlendirmeyi tercih etmedi.
 

Gazetevatan