ABD'nin İran'a saldırı planı hazır

ABD'nin İran'a saldırı planı hazır
17 Mayıs 2012 12:02

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro, ülkesinin İran’a olası bir askeri operasyon için planlarının hazır ve operasyon seçeneğinin “tamamen kullanılabilir” olduğunu söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre, İsrail Ordu Radyosu’na konuşan Shapiro, “Meseleyi diplomatik yollardan, güç yerine baskı mekanizmaları kullanarak çözmek daha tercih edilebilir bir durum. Ancak bu (askeri operasyon) seçeneğinin tamamen kullanılabilir olmadığı anlamına gelmiyor” dedi.

 

Shapiro, bu seçeneğin sadece kullanılabilir olmadığını aynı zamanda hazır da olduğunu belirterek, “Gerekli planlamalar yapıldı” diye konuştu.

 

Daha önce İsrail de ABD de İran’ın uranyum zenginleştirme programını nükleer silah yapımında kullanmasını önlemek için askeri operasyonun son çare olduğunu savunmuştu. Shapiro ise Ocak ayında bir İsrail gazetesine, ABD’nin “askeri operasyonun hazır ve başkanın dilediği zaman kullanımına açık olmasını garantilediğini” söylemişti.

 

MÜZAKERELER HAFTAYA

Büyükelçi’nin “ABD’nin planı hazır” açıklaması, Tahran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmelere bir hafta kala yapması dikkat çekti.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri, yaptırımlar ve müzakereler aracılığıyla İran’ı uranyum zenginleştirme programını durdurmaya ikna etmeye çalışıyor.

 

Geçtiğimiz ay İstanbul’da başlayan görüşmelerin ikinci ayağı 23 Mayıs’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapılacak.