ABD'li turist tarihi eserle yakalandı

ABD'li turist tarihi eserle yakalandı
19 Nisan 2013 13:38

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde eşi ve 3 çocuğu ile tatil yapan Amerikalı turist 30 yaşındaki Jason La Reece Dement, pazar akşamı Almanya’ya dönerken Antalya Havalimanı’nda valizinde tarihi eser niteliğindeki taşla yakalandı.

Jason La Reece Dement, Antalya’da kalırken eşi ve çocukları ise Almanya’ya döndü.ABD’nin Almanya’daki Katterbach askeri üssünde sivil görevli Jason La Reece Dement, eşi Sheila ve 3 çocuğuyla Alanya’daki bir otelde bir hafta tatil yaptıktan sonra geçen pazar akşamı saat 22.00 sıralarında yurtdışına çıkmak üzere Antalya Havalimanı 2’nci Dış Hatlar Terminali’ne geldi. 13 No’lu x-ray cihazından geçiş yaptığı sırada Dement’in valizinde 20×5 santimetre ve 12×5 santimetre ebatlarında, tarihi eser niteliği taşıdığı belirlenen mermer parçaları bulundu.

Antalya Müze Müdürlüğü’nden görevlendirilen nöbetçi arkeolog mermer parçalarının 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yer aldığını belirterek bunların ‘taşınır kültür varlığı’ oldukları yönünde rapor verdi. Dement gözaltına alınırken, eşi Sheila Dement polise verdiği ifadede, Eşimin hediyelik eşya olarak taş toplama alışkanlığı var dedi. Deniz kenarında yürürken aldı. Orası sıradan bir plajdı. Etrafında tarihi yerler, hiçbir antik kalıntı yoktu dedi. Sheila Dement ve çocukları uçakla Almanya’ya giderken, Jason La Reece Dement hakkında yasal işlem başlatıldı.


SAHİLDE YÜRÜRKEN TOPLADI

Polisteki ifadesinde taşların tarihi eser niteliği taşıdığını bilmediğini söyleyen Dement, Türkiye’ye tatil amaçlı geldim. Bir haftalık tatil programı satın aldım. Çocuklarım ve eşim ile ailecek tatil yaptık. Alanya sahilinde eşimle birlikte yürüyüş yaparken yerde ilgimi çeken iki mermer parçası buldum. Bunları evimde sergilemek amacıyla aldım. Dönüş günü, valizime koydum. Bunun suç olduğunu bilmiyordum. Üstelik tarihi eser olduğuna dair en ufak bilgim dahi yoktu dedi.

TUTUKSUZ YARGILANACAK

Geceyi nezarethanede geçiren ve pazartesi sabahı adliyeye çıkartılan Dement, savcılık tarafından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, Dement’e yurt dışına çıkış yasağı koyup tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Jason La Reece Dement, gelişmeler üzerine Antalya’nın Lara bölgesindeki 5 yıldızlı Kervansaray Otel’e yerleşti. Dement, otele gelen gazetecilerin görüşme taleplerini reddetti.

5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Antalya Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal soruşturmayı tamamlayarak, Jason La Reece Dement’in ‘tarihi eser kaçakçılığı yapmak’ suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi istemiyle Antalya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açtı. Avukatlığını Antalya Barosu’na kayıtlı Fatma Zühre Akıncı’nın yaptığı Dement’in yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Avukatı Akıncı, bu olayın ardından Dement’in internette setjasonfree.blogspot.com adresiyle oluşturduğu sayfaya 16 bin 200 kişinin destek verdiğini söyledi.

İLK DURUŞMAYI BEKLEYECEK

Antalya Başsavcı Yardımcısı ve Adliye Basın Sözcüsü Hüseyin Güler, Dement’in önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkartılacağını kaydetti. Güler, ilk duruşmada ifadesi alındıktan sonra sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılabileceğini ve ülkesine dönebileceğini söyledi.

İSVİÇRELİ POLİS MÜDÜRÜ CEZA ALMIŞTI

Eşiyle birlikte geçen yıl Antalya’ya tatile gelen İsviçre’nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone’nin, burada tarihi yerleri gezip, ülkesine dönmek için 31 Temmuz 2012’de Antalya Havalimanı’na gittiğinde, x-ray cihazından geçirilen valizinde taş parçası bulundu. Taşın tarihi değerinin olduğunun anlaşılması üzerine tutuklanan, kısa süre sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıp sınır dışı edilen Varone, son duruşmada 1 yıl 15 gün hapis ve 500 lira adli para cezasına mahkum oldu. Mahkeme, cezayı erteledi.