ABD'den İthal Subay Dönemi Başlıyor

ABD'den İthal Subay Dönemi Başlıyor
22 Kasım 2011 10:44

ABD’den ithal subay

ABD’den ithal subay!

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin başarılı Genelkurmay muhabiri Barkın Şık, meslektaşlarını gene ters köşeye yatıran özel bir habere imza attı.

 

İşte o haber

 

Malatya Kürecik’e kurulması planlanan radar üssü ve İncirlik’e konuşlandırılacak Predatorlar için Amerika’dan asker gelecek

BARKIN ŞIK Cumhuriyet

 

ANKARA – Füze kalkanı projesi kapsamında Malatya Kürecik’e radar üssü kurulması ve 4 adet insansız hava aracı Predator’un İncirlik Üssü’ne konuşlandırılması konusunda mutabakata varan Türkiye ile ABD arasında Kara Kuvvetleri İrtibat Subayı anlaşması yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan anlaşmada, irtibat subaylarının uyacakları angajman kuralları yer aldı.

Anlaşmaya göre irtibat subayları için özel üniforma getirilebilecek. İrtibat subayları en düşük binbaşı rütbesinde olacak ve ev sahibi ülkenin diline hâkim olacak. Buna göre Türkiye’ye gelecek ABD’li subaylar Türkçe konuşabilecek. İrtibat subaylarının maaş ödenek ve istihkakı gönderen ülke tarafından karşılanacak.

 

Anlaşmaya göre, ABD’li irtibat subayının ve yakınlarının şahsi eşyalarının nakli sırasında meydana gelebilecek kayıp ve hasarlar ABD hükümetince karşılanırken, Türk subayı benzer durumda zararı kendi ödeyecek. İrtibat subayları kendi ulusal komuta zincirinin içinde ve kontrolünde olacak. İrtibat subayının ev sahibi tarafın askeri personeli üzerinde disiplin yetkisi de bulunmayacak. İrtibat subayları bulundukları ülkenin iç hukuk kurallarına tabi olacak. Taraflar 12 ay önceden bildirmek koşuluyla anlaşmadan çekilebilecek. Anlaşma ilk aşama 5 yıl yürürlükte kalacak ve bu sürenin sonunda uzatılabilecek. İrtibat subayları bulundukları garnizondaki askeri mağaza, kantin, tiyatro ve benzeri moral ve sosyal tesislerden yararlanabilecek.