ABD'den Dünya'ya Suriye resti

ABD'den Dünya'ya Suriye resti
1 Şubat 2012 16:23

‘Önümüzde iki seçenek var, Suriye halkıyla ve bölgeyle yan yana olmak ya da süregelen şiddet konusunda duyarsız kalmak’

‘Önümüzde iki seçenek var, Suriye halkıyla ve bölgeyle yan yana olmak ya da süregelen şiddet konusunda duyarsız kalmak’

 

NEW York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde Suriye’de süren kriz görüşüldü. BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yapan Güney Afrika BM Daimi Temsilcisi Baso Sanghu’nun yönettiği üst düzey toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Al Thani ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil Elaraby ile, Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar El Caferi katıldı.

 

Arap Ligi’nin Suriye yönetimine karşı alınması öngörülen tasarının görüşüldüğü toplantıda, Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar El Caferi, Türkiye’nin desteğini istedi. Güvenlik Konseyi’nde, konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Arap Ligi’nin Suriye krizi konusunda önemli bir liderlik yerine getirdiğine değindi. Bölge ve dünya halklarının Suriye’de Esad rejiminin kendi yurttaşlarına karşı uygulamakta olduğu şiddet kampanyasını dehşet içinde izlediğini savunan Clinton, şöyle dedi:”Sokaklarda siviller öldürülüyor. Kadın ve çocuklar, işkence edilip öldürülüyor. Kimse güvencede değil, Suriye Kızılay yetkilileri bile. BM tahminlerine göre, 5 bin 400 sivil yaşamını yitirdi. Bu rakam hızla artmakta.” Arap Ligi’nin, Suriye’ye, yoğun diplomatik girişimlerde bulunup gözlemciler gönderdiğini ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a şiddet uygulamalarını durdurması için bir çok şans verdiğini dile getiren Clinton, Arap Birliği’nin raporunda görüldüğü üzere Suriye’de yönetimin verdiği sözlere uymadığını ve şiddeti artırdığını, Arap Birliği’nin de gözlemci heyetinin misyonunu askıya almak zorunda kaldığını söyledi. Clinton, şöyle devam etti:”Önümüzde iki seçenek var, Suriye halkıyla ve bölgeyle yan yana olmak ya da süregelen şiddet konusunda duyarsız kalmak. Herkesin kendine göre seçim hakkı var. ABD olarak BM Güvenlik Konseyi’nin, Arap Birliği’nin Suriye hükümetinden talep ettiklerine destek verilmesinde ısrar ediyoruz. Esad rejimi şiddete son vermeli, tutukladığı herkesi serbest bırakmalı, askerlerini kentlerden çekmeli, insani yardım çalışanlarına, gözlemcilere ve gazetecilere erişim hakkı vermelidir.”SURİYE LİBYA’YA BENZEMİYORBazı ülkelerin bir başka Libya olayı yaşanmasından korku duyduklarını bildiğini dile getiren Clinton, “Bu yanlış bir benzetme olur. Suriye’de kendine özgü bir durum var. Bu yüzden Arap Birliği’nin, Suriye’deki kurumların ve ülke birliğinin korunacağı siyasi geçiş planı desteklenmelidir’ dedi.

 

Suriye’de değişim zamanı geldiğini söyleyen Clinton, ‘Esad rejiminin terör dönemi sona erecektir. Suriye’nin 23 milyonluk nüfusuna ait bir ülkedir, tek bir kişiye yada tek bir aileye ait bir ülke değildir. Değişim ülkede devleti yıkmadan ya da başka diktatörler üretmeden sağlanabilir” diye konuştu. Clinton, “Şimdi uluslararası toplum olarak farklılıklarımızı bir yana bırakıp Suriye halkına açık destek verme zamanıdır. ABD olarak Arap Birliği’nin Suriye’deki krizi sona erdirecek, Suriye halkının haklarını koruyacak ve ülkeye barış getirecek çabalarına destek verecek bir karar tasarısının çıkması için BMGK’nın tüm üyeleriyle çalışmaya hazırız” dedi. BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Al Thani ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil Elaraby de, Suriye’ye karşı, askeri yönü bulunmayan ancak ekonomik ve siyasi yaptırımlar içeren tasarıdan yana olduklarını savunan konuşmalar yaptı. Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil Elaraby’nin konuşması sırasında Fransa BM Daimi Temsilcisi Gerar Araud’un ise uyukladığı dikkat çekti. Toplantıda Suriye adına konuşan BM Daimi Temsilcisi Beşşar El Caferi, ülkesinin egemen bir ülke olduğunu, başka ülkelerden gelecek müdahaleler istemediğini ve kendi sorunlarını kendi içinde çözeceğini savundu. Beşşar El Caferi, şöyle devam etti:”Arap halkları, Arap Birliği Genel Sekreterini, BM Güvenlik Konseyi’nde, İsrail’in işgal ettiği topraklar için tasarı sunarken, işgallere son vermesini isterken görmeyi çok isterdi. Israil’in yasadışı yerleşimlerine ve cinayetlerine son vermesini isterken görmek isterdi. Bazı Arap devletlerinin Güvenlik Konseyi’ne, Suriye’ye karşı destek aramak için başvurmaları ne kadar ilginç.”

 

DHA