ABD ve Rusya el mi sıkıştı?

ABD ve Rusya el mi sıkıştı?
8 Aralık 2012 11:06

Hillary Clinton, ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda anlaştığını iddia etti.

 

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve Rusya’nın Suriye’deki tüm taraflar arasında arabuluculuk çabalarına destek verme konusunda anlaştığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve Rusya’nın Suriye’deki tüm taraflar arasında arabuluculuk çabalarına destek verme konusunda anlaştığını söyledi. Son günlerdeki diplomasi trafiği ve yapılan açıklamalar Suriye’ye emperyalist müdahale geliyor mu? sorusunu akıllara getirdi.

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ı ziyaret eden Clinton, Kuzey İrlanda Birinci Bakanı Peter Robinson ve Birinci Bakan Yardımcısı Martin McGuinness ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Suriye konusuna değindi.

 

 

ESAD AYRILMALI


ABD ve Rusya’nın Suriye’deki tüm taraflar arasındaki arabuluculuk çabalarını destekleme konusunda anlaştığını kaydeden Clinton, ülkesinin demokratik geleceğini temin etmek için Esad’in iktidarı bırakması gerektiğini vurguladı.

Clinton, Suriye’deki durumun, yalnızca Suriyeliler için değil, komşuları için de giderek daha tehlikeli bir hal aldığını belirtti.

YENİ ÇÖZÜM FORMÜLÜ


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi Dublin’de, Suriye krizine yeni bir çözüm formülü bulunması konusunu ele almıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin de, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından ‘yeni stratejiler’ konusunda anlaştık demişti.

 

 

 

KUZEY İRLANDA HATIRLATMASI



Hillary Clinton, Kuzey İrlanda’da bazı radikal grupların hala bölgedeki barış sürecine zarar vermeye çalıştığına da işaret etti.

Clinton, bu grupların siyasi özveri, uzlaşma ve ihtiyatla alt edilebileceğine inandığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un ziyareti öncesinde Kuzey İrlanda’nın Londonderry kentinde bombalı saldırı hazırlığı içinde olduğu anlaşılan 4 kişi göz altına alınmış, şüphelilerin IRA’nın silah bırakmasının ardından ortaya çıkan Cumhuriyetçi gruplara mensup olduğu belirtilmişti.

Kuzey İrlanda barış süreci çerçevesinde, 1998 tarihli Belfast “Hayırlı Cuma” anlaşmasının uygulamaya konulması yönünde önemli adımlar atılsa da ülkede yaşayan Protestan ve Katoliklerin zaman zaman sürtüşmeleri ve IRA ile ilişkilendirilen bazı örgütlerin eylemlerini sürdürmesi, sorunun bütünüyle çözülmediğini ortaya koyuyor.