ABD ve Rus ajanları Suriye'de karşı karşıya

ABD ve Rus ajanları Suriye'de karşı karşıya
14 Eylül 2012 08:33

Dünyanın en büyük istihbarat devleri Suriye’de birbirine girdi. 7 bin CIA ajanı ile bir o kadar Rus ajanı karşı karşıya.

 

Son dönemde iyice karışan Suriye’de ülkelerin istihbarat güçleri gizli bir savaş yürütmeye başladı. Kimi ülkeler muhalifleri desteklerken kimisi de hali hazırdaki yönetime destek çıkıyor. Şüphesiz savaşın en etkin isimleri bir tarafta Amerika ve İngiltere diğer tarafta ise Rusya, İran ve Almanya…
 
Bu konuda bölge kaynaklarından derlediği bilgilerle Haberler.com’a bilgi veren gazeteci yazar Haşim Söylemez, ülkede yaklaşık 7 bin CIA ajanı olduğunu Bunların da ingilizlerle işbirliği yaparak Rus, Alman ve İranlı istihbaratçılara karşı savaştığını ve bu savaşı kim kazanırsa bölgeye hakim olacağını iddia etti. İşte o bilgiler:
 
SURİYE’DE İSTİHBARAT SAVAŞLARI

Suriye artık, bazı ülkeler ve onlara bağlı istihbarat birimleri için bir çalışma alanına dönüşmüş durumda. Birçok ülkenin gizli servisi sıcak ve soğuk savaşını Suriye’de sürdürüyor. Gizli servisler arasındaki savaşı kazanan ülke bölgede etkili olacak.
 
Suriye üzerinden ‘derin’ bir güç savaşı veriliyor. Seriye bağlanan ‘Arap Baharı’ndan ziyade Suriye’de yaşananlar bütün Ortadoğu’daki güç dengelerini belirleyecek nitelikte. Devletlerin verdiği güç mücadelesi âdeta Suriye’de sahneye yansıyor.
 
ÜLKEDE İSTİHBARAT SERVİSLERİ İYİCE GRUPLAŞTI

Diplomatik ataklarla birlikte, birçok ülke istihbarat örgütlerini Suriye’ye göndermiş durumda. Dolayısıyla ülkeler arasında başlayan istihbarat savaşları yeni kutupların oluşmasına yol açtı.
 
İddialara göre, Suriye’de üç istihbarat grubu var. Birinci gruptakiler muhalifleri destekliyor, diğerleri Esed’i, üçüncü gruptakiler ise zaman zaman taraflara mühimmat ve birtakım lojistik destekler sağlamasına rağmen nötr durmaya çalışıyor.
 
CIA’DEN 7 BİN KİŞİ BÖLGEDE

Suriye topraklarında, CIA ile Irak savaşında ismi duyulmaya başlanan özel ordu Blackwater’dan 7 bin kadar istihbaratçı ve savaşçı bulunuyor. Bunlar Suriye’nin değişik yerlerinde muhaliflerle birlikte mücadele veriyor. Aynı ekibe İngiliz MI-6 istihbaratı da yardım ediyor.
 
CIA AÇIKTAN SAVAŞIRKEN İNGİLİZ İSTİHBARATI GİZLİ ÇALIŞIYOR

Aksi hâlde ciddi bir gücü bulunmayan Suriye Muhalif Ordusu’nun bu zamana kadar dağılmış olması gerekiyordu. Ama istihbarat birimlerinin desteği onların hâlen mücadele etmesine imkân veriyor. CIA olayı açık ve net yaparken, İngiliz dış istihbaratı MI-6 derinden gidiyor ve daha çok ağırlığı olan ülke konumunda.
 
Çünkü Amerika ile birlikte hareket etse de İngilizler her zaman Ortadoğu’yu şekillendiren önemli güç oldu. Bu ikiliyle birlikte Barzani’nin istihbarat birimi Parastin de yer alıyor. Parasatin daha çok Barzani’ye yakın Suriye-KDP’sini korumakla görevli.
 
MUHALİFLERİN SAFINDA 2 BİNE YAKIN TÜRK VAR

Suriye’deki istihbarat mücadelesinde MİT ile MOSSAD tarafsız durmaya çalışıyor. İkisi de gelişmelere bağlı olarak burada görev alıyor, gerektiğinde müdahale ediyor, anlık hareketlerle elemanlarını geri çekiyor. MİT açıkçası Suriye’yi tanımaya çalışırken, MOSSSAD Arap denizinde boğulmamak için temkinli ve akılcı davranıyor. MOSSAD’ın hedefi İsrail devletinin bekasını en iyi şekilde muhafaza etmek. Muhaliflerin safına 2 bine yakın Türk vatandaşının katıldığı söyleniyor. MİT bekle-gör politikası ve iç istihbaratı merkeze aktarmakla görevli.
 
RUSYA, İRAN, SURİYE VE ALMANYA NASIL BİR ARAYA GELDİ?

Asıl ittifak Rusya, İran, Suriye ve Almanya arasında yaşanıyor. Bu garip ortaklığın tek amacı yeni dengede aktif ve etkin olup bölgeyi yeniden şekillendirmek. Bilindiği üzere Almanya ile İran arasında sıkı bir dostluk bulunuyor ve ticari anlaşmalar dâhil iki ülke arasında özellikle altın üzerinden ciddi bir muhabbet sürüyor.
 
ASKERLER HARİÇ 7 BİN İRAN AJANI BÖLGEDE

Almanya’nın altın maddeni olmamasına rağmen altına sahip olmada dünyada ikinci sırada gelmesi İran faktörünü ortaya koyuyor. Bu ittifaka Hizbullah da dâhil olmuş vaziyette. Bir iddiaya göre İran’ın gizli örgütü SAVAK’ın 7 bin kadar elemanı (askerler hariç) Esed rejiminin yanında savaşıyor ve El Muhaberat ile ortak hareket ediyor.
 
Aynı rakam Rus dış istihbarat servisi SVR için de geçerli. SVR, Esed güçlerine, muhaliflere ait mevzi ve kamplar hakkında bilgi verdiği gibi diğer istihbarat birimlerinin elemanlarıyla da sahada mücadele ediyor. Bunların yanında yer alan Alman gizli servisi BND’nin elemanlarının sayısı da az değil; 5 bin olduğu sanılıyor. Bunlar hem cephe savaşı verirken bir kısmı sadece ülkesindeki gizli servis merkezlerine bilgi ve fotoğraf geçiyor.
 
ALMANYA VE İRAN’IN DERDİ TÜRKİYE

Alman istihbaratı BND ve İran istihbaratı SAVAK’ın ortak çalışma alanlarından biri de Türkiye’nin içleri. Burada halkı ayaklandırma ve terör örgütüne destek çıkarak toplumsal infial oluşturma gayreti de var.
 
BND’nin en önemli özelliği etkin ve mezhepsel yapılarla çok iyi oynuyor olması. Türkiye’deki Aleviler üzerinde derin çalışmalar yaptığı belirtilen BND’nin, Türkiye’nin inanç ve etnik haritasını çıkardığı ve sorun oluşturabilecek yerleri kırmızı ile işaretlediği ileri sürülüyor.
 
Zaten PKK’ya yaptığı maddi ve lojistik destek de artık resmî ağızlardan dile getiriliyor. Aslında Suriye üzerinden verilen güç mücadelesi PKK üzerinden de veriliyor.Ancak Suriye’deki muhalifler arsında Dürziler ve diğer etnik gruplarda bulunuyor. Lakin Seleflilerin Suriye merakı bütün istihbarat birimlerini geride bırakmış durumda.