ABD kar fırtınasına teslim

ABD kar fırtınasına teslim
10 Şubat 2013 12:48

Amerika’nın doğu kıyısındaki eyaletler, şiddetli kar yağışının etkisi altında kalırken, yaşam felç oldu.

Yüzbinlerce Amerikalıyı elektriksiz bırakan kar fırtınasında en az 6 kişi öldü. Fırtına nedeniyle 5 bini aşkın uçak seferi iptal edildi.
 
Kuzeydoğu eyaletlerini Cumartesi günü boyunca saatteki hızı yer yer 120 kilometreyi bulan rüzgarla şiddetli kar yağışı etkiledi. Kar kalınlığı New York’ta 30, Connecticut eyaletinin Milford kentinde 97 santimetreyi buldu. Amerika’nın Sesi Radyosu, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, Maine ve New York eyaletlerinde valilikler tarafından olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

Massachusett’te Cuma akşamından itibaren araçlarla  yola çıkmak yasaklandı. Connecticut’da ise otoyollar kapatılarak,  bu yolları sadece kurtarma araçlarının kullanmasına izin verildi. Kızılhaç, kar fırtınasının bitmesinin ardından dağıtmak üzere bölgede yardım malzemesi ve kan depoladı. Ayrıca çok sayıda yardım gönüllüsü de bölgede bekletiliyor.
 
Şiddetli kar yağışı, demiryolu ulaşımını da vurdu. New York Boston seferi başta olmak üzere, kar fırtınasının yaşandığı eyaletler arasındaki tren seferleri durduruldu.  Acil durumlarda görev alan devlet çalışanları dışında kimsenin evinden çıkmaması ve elektrik kesintilerine karşı hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulundu.


 
Fırtına, yüz binlerce Amerikalıyı elektriksiz bıraktı. 650 binden fazla kişi elektriksiz kaldı. Elektriğin kesildiği noktalardan biri de Massachusetts’in Plymouth bölgesindeki Pilgrim Nükleer Santrali oldu. Cuma günü geç saatlerde, örmek omadat kapatılan nükleer santralin herhangi bir tehdit oluşturmadığı açıklandı.
 
Geçtiğimiz Ekim ayında New York ve New Jersey’nin bazı bölgelerinde hayatı felç eden Sandy kasırgasının yaralarını sarmaya çalışan bölgeler de kar fırtınasından nasibini aldı. Yetkililer, bu bölgelerde oluşabilecek sel riskine karşı uyardı.


 
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kent halkına “cadde ve sokaklardan uzak durun, araçlarınızı kullanmayın, evlerinizde kalın” şeklinde seslendi. Kar fırtınasının etkisi altına aldığı eyalet sakinleri Cuma günü marketlere akın ederek yiyecek depoladı. Bazı benzin istasyonlarında ise kuyruklar oluştuğu gözlendi.
 
Uydudan edinilen bilgiler kar fırtınasının şiddetini ve ne kadarlık bir bölgeyi etkisi altına alacağını kestirmeye yetmiyor. O nedenle, Sandy Kasırgası’ndan ders alan yetkililer, bu kar fırtınasında olabilecek en kötü senaryoya kendilerini hazırladıklarını bildirdi.