ABD Genelkurmay Başkanı Milley: IŞİD-H’ye karşı Taliban ile iş birliği mümkün

ABD Genelkurmay Başkanı Milley: IŞİD-H’ye karşı Taliban ile iş birliği mümkün
2 Eylül 2021 11:20

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ı “insanlıktan uzak” bir grup olarak tanımladı. Orgeneral Milley, örgütün değişip değişmeyeceğinin de muamma olduğunu söyledi. Milley, “Gelecekte terörle mücadelede IŞİD-H’ye karşı Taliban ile iş birliği yapmamız mümkün” dedi. IŞİD-H, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Horasan kolu olarak biliniyor.

 

BBC Türkçe

Fotoğraf: EPA

 

 

Amerikan güçleri Salı günü Afganistan’dan çekilerek ABD’nin 20 yıl süren en uzun savaşını noktalamıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Milley, Amerikan birliklerin Afganistan’ı terk etmesinin ardından ilk değerlendirmesini yaptı.

Austin ve Miley, Afganistan’da görev yapan Amerikan askerlerinden ve çekilme sürecinden övgüyle bahsetti.

Austin, insanların havalimanına taşınmasında Taliban’la yürütülen koordinasyona ilişkin sorulan bir soruya, “Taliban ile oldukça dar bir düzlemde çalışıyorduk. O da sadece mümkün olduğu kadar çok insanı ülke dışına çıkarmak içindi” yanıtını verdi.

Miley de “Savaşta görevlerinizi yerine getirir ve birliklere yönelik risklerini azaltmak için gerekenleri yaparsınız” dedi.

Austin ise gelecekte Taliban’la iş birliği yapılıp yapılmayacağına dair bir soruya, “herhangi bir tahminde bulunmak istemeyeceği” yanıtını verdi ancak IŞİD-H’ye karşı ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.

IŞİD-H’nin geçen Kabil Havalimanı’nda düzenlediği saldırılarda 13 ABD askeri personeli dahil 170 kişi hayatını kaybetmişti.

Afganistan’daki diğer cihatçı gruplar arasında en radikal ve en şiddetli örgüt olan IŞİD-H, Taliban’ı “cihadı ve savaş alanını terk etmekle” suçluyor.

Tahliye sürecinde ise 123 binden fazla kişi Afganistan’ı terk etti. Ülkede hala 100 ila 200 arasında ABD vatandaşının olduğu tahmin ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, kalan ABD vatandaşları ile birlikte ABD ile çalışmış kişileri Afganistan dışına çıkarmak için “tüm olası seçeneklerin” araştırıldığını söyledi.