ABD Dışişleri Bakanı Kery'den Gezi Parkı açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Kery'den Gezi Parkı açıklaması
4 Haziran 2013 10:20

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gezi Parkı olaylarında, polis tarafından aşırı güç kullanımına ilişkin gelen haberlerden kaygı duyduklarını söyledi.

Washington’da Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorsky ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısının başında, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye’deki olayları çok yakından izlediklerini belirtti. Kerry, “Çoğunuzun bildiği gibi Türk liderlerle çok yakın çalışmaktayız. Başbakan Erdoğan kısa süre önce buradaydı. Ben, Ortadoğu ile ilgili çabalarda, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile çok yakın çalışmaktayım” dedi.

Kerry, gerek Türk yetkililerle görüşmelerinde, gerekse kamuoyu önünde yaptıkları açıklamalarda, ABD’nin, insanların barışçıl protesto düzenleme hakkına, ifade ve toplanma özgürlüklerine tam destek verdiğini, çünkü bunun tüm demokrasiler için temel önemde olduğunu dile getirdi.

Türkiye’deki olaylarda, polisin aşırı güç kullandığıyla ilgili haberlerden ABD’nin kaygı duyduğunu belirten Kerry, “Bu olaylara yönelik kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini ve bu tür olaylarda devletin kolluk güçlerinin soğukkanlılık göstereceğini umuyoruz. Bunları, başka bir ülkenin tercihleri ya da olaylarına karışmak için söylemiyoruz, demokrasinin uygulanması, hükümetler ve halklar arasındaki ilişkinin geliştirilmesi için gerekli olduğuna inandığımız evrensel ilkeler ve değerleri yeniden teyit etmek için söylüyoruz. Büyükelçimiz, görüşlerimizi üst düzey yetkililer nezdinde iletti ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarına yönelik seyahat uyarılarımızı güncelledik. Onları, Türkiye’ye seyahatlerinde hem almaları gereken önlemler, hem de bu tür olaylara karışmamaları gerektiği yönünde uyardık. Elbette, Türkiye halkı ve Türkiye hükümetinin önümüzdeki günlerde ileriye dönük barışçıl yollarını bulacağını umuyoruz” dedi.