ABD Dışişleri Bakanı Ankara'da

ABD Dışişleri Bakanı Ankara'da
1 Mart 2013 13:24

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakan olmasının ardından çıktığı tur kapsamında ilk kez Türkiye’ye geldi.

Kerry’yi taşıyan uçak, saat 12.45 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Kerry ve beraberindekileri Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve öteki ilgililer karşıladı.
 
John Kerry, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin görüşmelerinde Suriye ve Ortadoğu’daki sıcak gelişmeler başta olmak üzere pek çok konu ele alınacak. Türk tarafı, Amerikalı muhatabına Suriye konusunda mevcut durum, Türkiye’nin bakışı ve neler yapılması gerektiğine dair görüşlerini aktaracak ve bu konularda ABD yönetiminin neler düşündüğünü dinleyecek.
 

 

 

John Kerry ve ABD heyetiyle yapılacak görüşmelerde Suriye dışında da çok geniş bir gündem olacağı belirtiliyor. Türk-Amerikan ilişkilerinin çok geniş kapsamlı olması nedeniyle ikili ticari, ekonomik ve siyasi işbirliği konularının, bölgedeki ve uluslararası alandaki diğer gelişmelerin, Afganistan, Balkanlar ve Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki son seçim kapsamında Kıbrıs sürecinin görüşmelerde geniş yer kaplaması bekleniyor.
 
Kerry’nin Avrupa ve Ortadoğu turunda Ankara’dan önceki durakları İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya oldu. Kerry’nin Türkiye ziyaretinin ardından Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a da gitmesi bekleniyor.