ABD Bile pişman, Erdoğan değil

ABD Bile pişman, Erdoğan değil
17 Temmuz 2013 19:30

Aşağıda aktaracağım CNN kaynaklı haberi Avrupa basınında okudum az önce…

Safile USUL H&H YORUM

Haber şöyle diyor:

“Suriye’deki iç savaş gitgide daha fazla radikal İslamcılar tarafından yürütülür hale geldi. Ve, bu kapsamda Suriye’ye son olarak Pakistan’dan Taliban savaşçıları geldi. Suriye’ye yeni gelen Taliban grubunun bir kumandanı ve kendilerine ait savaş kampı var. Taliban temsilcisi Abdul Raşit, ‘Suriye’ye gelen savaşçılarımz gönüllülük esasına göre savaşta yer alanlar ve Suriye birçoğu için ilk dış sefer’ açıklamasını yaptı. Taliban ve diğer radikal İslamcı gruplar Esad’a karşı savaşıyorlar ama onların savaşı aslında Esad muhalifi Özgür Suriye Ordusu ve diğer bazı Esad’a muhalif gruplar aynı zamanda. Taliban savaşçıları İslamcı veya yeterince İslamcı görmedikleri diğer Esad muhaliflerini de ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Talibancılar Özgür Suriye Ordusu’nun bir komutanını daha yakınlarda öldürdü. Özgür Suriye ordusundan bir temsilcisi CNN’e verdiği demeçte Suriye’de radikal İslamcı bir yönetim istemediklerini söyledi.

Pakistan istihbarat servisinin verdiği bilgilere göre, Suriye’ye giden Taliban grubu içinde Pakistanlılar dışında Özbekistan, Türkmenistan ve Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden İslamcılar var.”

Haberden aktaracaklarım bunlar.

Suriye’deki bu tablonun bir numaralı sorumluları arasında Erdoğan Hükümeti’nin olduğunu söylemeye sanırım gerek yok.

Ama…

ABD başlangıçta uyguladığı politikanın ilk görülür sonuçlarını aldıktan sonra geri adım atmaya ve hatta Mısır’da ordu darbesi desteklemeye kadar varmış olmasına rağmen Erdoğan ve onun stratejik derinlikli bakanında herhangi bir pişmanlık emaresine rastlamadık.

Hatta, hala diş biliyorlar ve bundan sonra mümkün olursa ilk fırsatta yine eskisi gibi davranmaya azimli oldukları izlenimini güçlü bir biçimde vermeye devam ediyorlar.

Ama Erdoğan’ın artık bu dış politika kurunda bir adım dahi atması dünya ölçeğindeki şartlar nedeniyle artık mümkün değil. Bu işler bitti artık.

Biz Türkiye olarak hala daha başımıza aklı başında bir Hükümet getirmeyi başaramamış olsak bile, dünya şartları Erdoğan’ı Türkiye içinin de lehine olarak frenliyor fena halde.

Bu arada…

Erdoğan El-Baradai’ın telefonuna çıkmamış.

Ona da küsükmüş yani.

Size birgün Erdoğan’ın bu küsüklük/kızgınlık/kibir/gurur huyunun onu dış politikada nasıl hallaç gibi savurmuş olduğunu detaylı bir biçimde anlatacağım.

Bugünlük bunları yazabildiğime şükrederek, şimdilik hoşçakalın. (tablet bilgisayardan yazamıyorum, çok zorlanıyorum, bu teknoloji bana göre değil, Allah beni bir an önce bu tablet bilgisayardan ve internet cafeden, ülkemi de bu siyasi tablodan hayırlı bir yöne doğru kurtarsın)

not: Mısır’da yeni kurulan kabine doğrudan ABD ile koordineli olarak oluşturuluyor, mesela yeni ekonomi bakanı Boston’da yetişmiş birisi. ABD bu darbenin düşündüğümüzden çok daha fazla arkasında aslında.


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz