AB ve IMF'den Güney Kıbrıs'a kurtarma paketi

AB ve IMF'den Güney Kıbrıs'a kurtarma paketi
25 Mart 2013 10:16

Avrupa Birliği ile IMF’nin Kıbrıs’ın güneyine 10 milyar dolarlık bir kurtarma paketi sunması konusunda anlaşmaya varıldı.

 

 

 

BBC’nin haberine göre, kredi paketinin maliyetinin önemli bölümünün Kıbrıs’ın güneyindeki bankalarda hesapları bulunan mudilere karşılatılacak. Ülkenin ikinci büyük bankası Kıbrıs Halk Bankası kapatılırken, en büyük banka; Kıbrıs Bankası ise, yeniden yapılandırılacak. 

 

 

IMF Başkanı Christine Lagarde ve Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın Brüksel’deki toplantısında Kıbrıs yönetimini Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyadis temsil etti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble varılan anlaşmanın Kıbrıs’ta parlamentonun onayına sunulma zorunluluğunu getirmediğini açıkladı. Yeni düzenleme ile 100 bin Euro’nun üzerinde mevduatı olanların paralarının yüzde 40’ını kaybedebilecekleri, daha küçük hesaplara ise dokunulmayacak.

 

 

Kıbrıs’ın güneyinde yapılan oylamada emeklilik fonlarının kamulaştırılması yönünde karar alınırken  sorunlu ve iyi banka sınıflandırması yapılması da kararlaştırılmıştı.

 

Kıbrıs Rum Kesimi’nde banka işlemleri üzerinde kısıtlamalar uygulanırken, şubeler geçen hafta kapalı kaldı; ATM’lerden çekilebilecek nakit miktarına günlük 100 euro sınırı getirdi.

 

ALMANYA’YA ‘DÜŞMAN’ MUAMELESİ

 

Avrupa Birliği’ne en fazla aidatı ödeyen ülke Almanya, AB’nin borç batağındaki üye ülkelerinden sıkı tasarruf önlemlerine gitmesini isterken  bu ülkelerin vatandaşları Berlin yönetimine tepki gösteriyor.  DW, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Nazi üniformalı, Hitler bıyıklı olarak gösterildiği resim ve üzerinde fotomontaj yapılan fotoğrafları ya da Almanya’nın tasarruf diktatörlüğü şeklinde nitelendirilmesinin sık görüldüğünü söyledi.

 

Son olarak iflasın eşiğindeki Güney Kıbrıs’taki protestolarda Almanya’yı hedef alan pankart ve afişler kullanıldı. Güney Kıbrıs Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi Almanya Başbakanı Angela Merkel karşıtı, Merkel, senin paran her türlü kara para aklamadan daha kanlı, ya da Merkel, bizim tasarruflarımızı çalıyorsun gibi afişler taşıdı.