AB vatandaşı olmayanlar Almanya'da daha kolay iş arayabilecek

AB vatandaşı olmayanlar Almanya'da daha kolay iş arayabilecek
23 Temmuz 2013 13:35

Almanya’da nitelikli iş gücü göçünü teşvik etmeyi amaçlayan çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarının daha kolay iş başvurusu yapabileceği belirtildi.

Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre, Almanya kapılarını nitelikli iş gücü açığı görülen bazı iş kollarında Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına tahmin edilenden daha fazla açmak için çalışmaları arttırdı. Bu kapsamda ağır şekilde nitelikli iş gücü açığı görülen 18 iş koluna Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarını çekebilmek için ‘pozitif liste’ oluşturuldu.

Federal Ekonomi Bakanlığı ile Federal Çalışma Bakanlığı’nın üzerinde uzlaşı sağladığı bu listede yer alan 18 iş kolu arasında sağlık branşı, hasta ve yaşlı bakımının yanı sıra mekatronik, otomasyon, endüstriyel alanda ve soğutma teknisyenlikleri gibi teknik branşlar da bulunuyor.

Federal Ekonomi Bakanlığı, listenin sadece sağlık alanında olmamasını isterken  teknik branşları da kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren bir istihdam tüzüğü, nitelikli iş gücü açığının bulunduğu iş kollarında eğitimini tamamlamış Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına Almanya’daki açık pozisyonlara başvuru imkanı tanındığı hatırlatıldı.