AB üyeliği "fallara" kaldı

AB üyeliği "fallara" kaldı
22 Mart 2012 15:08

Küresel Sorunlar Platformu tarafından düzenlenen toplantıda AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carllson’a Türk kahvesi ikram edildi. Bakan Bağış, “Türk kahvesi içildikten sonra bir gelenek vardır. Kahve falı kapatılır. Ben de kahvemi kapattım. Falda Türkiye’nin tam üyeliğini görüyorum” dedi.

Küresel Sorunlar Platformu tarafından düzenlenen toplantıda AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile  İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carllson’a Türk kahvesi ikram edildi. Bakan Bağış,  “Türk kahvesi içildikten sonra bir gelenek vardır. Kahve falı kapatılır. Ben de kahvemi kapattım. Falda Türkiye’nin tam üyeliğini görüyorum” dedi.

 

Küresel Sorunlar Platformu tarafından düzenlenen “Fırsatlar ve Zorluklar-Avrupa” başlıklı yuvarlak masa toplantısına AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carllson, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver katıldı. Bilgi Üniversitesi’nin Santralistanbul kampüsünde düzenlenen toplantıda Türkiye’nin global alandaki rolü ve AB ile yürüttüğü üyelik müzakereleri tartışıldı.

 


BAKAN BAĞIŞ’TAN İSVEÇLİ BAKANA TÜRK GAZETESİ

 

Konferans öncesinde Egemen Bağış ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carllson’a Türk kahvesi ikram edildi. Bağış, konuşmasının başında İsveçli bakan Carllson’a yanında getirdiği Türk gazetelerini verdi. Bakan Bağış, bireysel haklar, siyasi gelişmeler, reformlar konusunda Ak Parti iktidarı döneminde önemli gelişmeler elde edildiğini kaydetti. Bağış, ” Türkiye’nin durumu dünden çok daha iyidir. Reformları hayata geçirmekten vazgeçmeyeceğiz ” dedi. Bağış, “Türkiye bu reformları Avrupa Birliği için yapmıyor. Türkiye bu reformları kendi vatandaşlarının gelişmi refahı için yapıyor” diye konuştu.

 

 


” FALDA TÜRKİYE’NİN TAM ÜYELİĞİNİ GÖRÜYORUM “

 

 

 

Türkiye’nin AB üyeliğine değinen Bağış, “Türkiye Avrupa için önemli. Türkiye doğal bir enerji koridoru. Oldukça genç bir nüfusa sahip. Avrupa’nın dinamizme ihtiyacı var. Türkiye oldukça güçlü bir ülke. AB Türkiyesiz yapamaz ” diye konuştu.

 

Türkiye ile AB ilişkilerinde yıkılması gereken ön yargılar olduğunu da söyleyen Bağış “Aslında yıkılması gereken akıllardaki önyargıdır. Bu önyargının kaldırılması sonucu herşey daha da açık şeffaf olacaktır. Her iki tarafın birbirini anlaması için diyaloga ihtiyaç vardır” dedi. Konuşmasının sonunda bir mesajı olduğunu da belirten Bağış, ” Bizim mesajımız ‘Türkiye yaşlanan Avrupa’ya yardıma geliyor ‘ olabilir ” diye konuştu. Bağış ayrıca ikram edilen Türk kahvesiyle ilgili bir espri de yaptı. Bağış, eline içtiği kahvenin fincanını alarak Carllson’a “Türk kahvesi içildikten sonra bir gelenek vardır. Kahve falı kapatılır. Ben de kahvemi kapattım. Falda Türkiye’nin tam üyeliğini görüyorum ” diye konuştu.

 


“DAHA UYGUN SİYASAL KOŞULLARDA ÜYELİK DE TAMAMLANABİLİR “

 

İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carllson , İsveç açısından bakıldığında Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyleyen Carllson, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Türkiye ve İsveç’in önemli bir işbirliği içinde olduğunu da belirtti. Carllson, “Türkiye ekonomik kizden daha iyi bir şekilde çıktı diğer ülkelere nazaran. Aslında Türkiye gelişmesini sürdürmeye devam ediyor ve Türkiye Avrupa için oldukça önemli bir ülke” diye konuştu.

 

Konuşmasında Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Carllson, ” Daha yapılacak çok şey var. Kimse Türkiye’yi reform yapmaktan alıkoyamaz. Bir dahaki sefere buluştuğumuzda reform konusunda engel olan konuların da çözümlenmiş olmasını umut ediyorum. Türkiye reformlara devam edebilir. Daha uygun siyasal koşullar oluştuğunda üyelik de tamamlanabilir” dedi.

 

Programın sonunda AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ahmet Güneştekin’in Santralistanbul’da sergilenen ‘ Kesişmeler – Dönüşümler ‘ sergisini de ziyaret etti. Bakan Bağış, Güneştekin ile bir süre sohbet ederek fotoğraf da çektirdi.