900 ilaç bulunamıyor!

900 ilaç bulunamıyor!
29 Ocak 2023 08:15

AKP’nin yanlış politikaları sağlık sistemine darbe vurdu. Grip ilaçları da yaşamsal öneme sahip kemoterapi ilaçları da bulunamaz hale geldi. Yurttaş elinde reçeteyle eczane eczane dolaşır oldu. Yaklaşık 900 ilaca erişilemezken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, krizin nedenini hasta sayısındaki artışa bağladı. Zor durumda olduklarını söyleyen eczacılar, “Daha önce böyle bir kriz görmedik” tespiti yaptı. TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten de “Ne vatandaşı ne bizi dinliyorlar. Bu durum başka ülkede yaşansa istifa nedeni olur. Halk sağlığı tehlikede” uyarısında bulundu.

 

 

Yurttaş ilaç bulamıyor, eczaneler camlarına “İlaç yok” yazıyor. Genci yaşlısı kullanmak zorunda olduğu ilaçları nereden temin edeceğini bilmiyor. Bu kadar büyük bir kaos yaşanırken devlet sadece seyrediyor. Yurtdışından ithal olarak gelen ilaçlardan sonra Türkiye’de üretilen ilaçların da piyasada bulunmaması halkı isyan ettirdi. Yurttaş, reçetesinde olan ilacı eczanede bulamadığından hastalıkların da çözümünü başka yollarda aramakta buluyor.

Peki ilaç krizi nasıl başladı? İktidarın ekonomi yönetiminde uyguladığı yanlış kararlar bu krizi yarattı. Bir yılı aşkın süredir kurlarda yaşanan art arda yükselişler enflasyon ile birlikte ilaç tedariğinde büyük bir kriz yaşattı. Euro sabit kuruna yapılan zammın ardından ilaç bulmak adeta imkânsız hale geldi. Avro kuruyla, reel kur arasındaki makas açıldıkça ilaç sıkıntısı tüm yıla yayılmaya başladı.

 

 

900 İLAÇ BULUNAMIYOR

 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilaç bulunamasının nedenini hasta sayısının fazla olmasına bağladı. Koca geçtiğimiz günlerde özellikle çocuk yaş grubu antibiyotikleri, soğuk algınlığı ilaçları, burun spreyi ve benzeri gibi ilaçlarda, mevsimsel olarak hastalık sayısındaki artışa bağlı olarak eksiklik yaşandığını belirtti.

 

Koca, “Önümüzdeki haftalarda, eksikliği yer yer hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere tüketimi fazla olan ilaçların önemli oranda üretimi artırılarak piyasaya verilecek” dedi. Ancak bu açıklama tepki çekti. Çünkü bu kez “O zaman niye daha önce önlem almadınız” sorusunu akıllara getirdi. Alınan bilgilere göre eczanelerde yaklaşık 900 kalem ürün bulunamıyor. Bu sayının git gide azaldığı ifade edilse de eczacılar “Çok fazla ilaç yok” diyor. Eczacılar, artan döviz kuru ve planlama hataları nedeniyle Türkiye böyle bir ilaç krizini daha önce hiç görmediklerini söylüyor.

 

 

Eczanede olmayan ilaçlardan bazıları

 

Antibiyotikler, çocuklar için ateş düşürücü şuruplar
Diyabet, kolesterol ilaçları
Kanser ilaçlarının birçoğu
Alzheimer, şizofreni, demans ve psikolojik rahatsızlık ilaçları
Hipertansiyon, kulak, göz ve burun damlaları
Kortizonlar, egzama ilaçları
Antidepresanlar
Migren tedavisi için kullanılan ağrı kesici ilaçlar

 
NEDEN İLAÇ BULUNAMIYOR?

 

 
Krizin en büyük nedenlerinden biri Türkiye’deki ilaçların yüzde 55’inin yurtdışından ihraç ediliyor olması. İlaç fiyatları dolar ve Avro üzerinden hesaplandığı için eczacı odaları ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam talep ediyor. Avro 20 lirayı aştığı için kriz büyüyor. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, piyasadaki ilaç sıkıntısının temel nedeninin enflasyondan kaynaklı olduğunu söyledi. Sayılkan, “İlaçlarının gelmemesinin asıl sebebi yaşanan kur farkıdır” dedi.

(Eczacılar ilaç olmadığı için ilaçları birbirleriyle takas yaptıklarını söyledi. İlaçların muadili bile depolarda yok.)

 

 

‘İSTİFA EDİLECEK BİR DURUM’

 
Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, ilaç krizinin büyümeye devam ettiğini vurguladı. Öktem, “Sağlık Bakanlığı bu konuda kayda değer bir adım atmış değil. Sadece ‘sorun çözülecek’ diyorlar. Eczaneler ekonomik olarak yurttaş ise halk sağlığı açısından olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

 

Ökten, Bakan Koca’nın “Mevsimsel olarak hastalıklar arttı” açıklamasına ise şu tespiti yaptı: “Önem verdikleri bir konu gibi durmuyor. Ne vatandaşın şikâyetini dinliyorlar ne de TTB’nin, Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı açıklamaları. İyi bir sağlık politikası oluşturmazsanız, her yıl hastalığın ve hasta sayısının artmasıyla övünürseniz alacağınız sonuç budur. Bu başka ülkelerde istifa edilecek bir durumdur.”

Ankara Eczacılar Birliği Başkanı Taner Ercanlı “Şu anda uygulanan ilaç fiyat politikası bu sorunu çözebilecek yapıda değil. Yetkililerin sıfırdan ilaç fiyat kararnamesi çıkartılması gerek” dedi.

 

 

‘ÜLKEDE ARTIK ALTIN YERİNE İLAÇ GÜNÜ YAPILIYOR’

 
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “Herkes eczane eczane dolaşıp ilaç arıyor, şans eseri bulan olursa yenisi bulunana dek o kutudakileri paylaşıyor. Eskiden altın günü düzenleyenler artık ilaç günü düzenlemeye başladı. Türkiye’nin geldiği vaziyet bu” dedi.