90 yıldır kutlanan İnek Bayramı’na soruşturma başlatıldı!

90 yıldır kutlanan İnek Bayramı’na soruşturma başlatıldı!
16 Mayıs 2022 11:32

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaklaşık 90 yıldır kutlanan ve gericiler tarafından hedef gösterilen İnek Bayramı hakkında adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı. Rektörlük, 12 Mayıs’ta kutlanan İnek Bayramı’nda bir öğrencinin imam kılığında yaptığı İnek Duası’nın ‘fakülte ve üniversite ilkeleriyle bağdaşmadığı’nı öne sürdü.

 

 

Birgün’den Dilan Esen’in haberine göre 2016’da imam kılığına girerek İnek Duası’nı okuyan öğrenciye açılan davayı ve beraat kararını hatırlatan İnek Bayramı’na katılan Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden bir öğrenci, BirGün’e konuştu. İnek Bayramı’nın dua ile başladığını söyleyen öğrenci, beraat kararı verilmesinin ardından 6 yıl sonra imamın bu yılki bayramda tekrar çıktığını ifade etti.

 

 

İKİ MÜDAHALE DE AKP DÖNEMİNDE

 

 

Öğrenci şunları dile getirdi: “İmam çıkınca İslamcılar ayaklandı. Aslında orada bir hiciv var. İnek Bayramı’nın hikâyesi de o, hiciv üzerine kurulu. İmam, 2017, 2018, 2019’da çıkmadı. İnek Duası’nın adı da inekname oldu. Dekan Orhan Çelik, imam çıkınca orayı terk etti. Bayramın ikinci günü Cebeci Mescid Topluluğu, Hüdapar ve AGB ile açıklama yaparak bayramı hedef gösterdi. Şimdi de rektör soruşturma başlatmış. İnek Bayramı 90 yıllık bir bayram, 90 yılda 2 kere böyle bir olay vuku buldu. 2016 ve 2020… AKP döneminde yaşandı ikisi de. Yıllarca yapılmış, aydınlanmanın, eleştirel düşüncenin odağında bir bayramı. AKP’nin üniversitelerin içini boşaltma hamlesi aslında.”

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı İlke Akcasoy ise daha önce de bayramdan bağlamından kopartılarak suç çıkartılmaya çalışıldığını anımsattı. Akcasoy, beraat kararına ve yargının ‘ortada suç unsurları oluşmamıştır’ demesine rağmen yeniden bir linç süreci yaratılmak istediğine dikkat çekti.

 

REKTÖRLÜK MÜLKİYE’NİN GELENEĞİNDEN BİHABER

 

 

Akcasoy, şöyle konuştu: “Nitekim Ankara Üniversitesi rektörlüğü de bir açıklama yayınlayarak inek duasını ve inek bayramındaki mülkiye imamını kastederek bunun fakülte ve üniversite ilkeleriyle bağdaşmadığını, adli ve idari soruşturma yürütüleceğini söylüyor. Ancak Ankara Üniversitesi Rektörlüğü üniversiteden çok daha köklü olan Mülkiye’nin geleneklerinden de değerlerinden de tarihinden de bihaberdir. Üniversite yönetimi, açıkça siyasal linçten yana taraf olmaktadır. Üniversite yönetimi hukuktan, bir fakültenin geleneklerinden ve değerlerinden yana değil, siyasal linçten yana taraf olmaktadır. Mülkiyeliler Birliği olarak bizler, fakültemizin öğrencilerine, fakültemizin mizahi, akılcıl, eleştirel geleneklerine, fakültemizin akademik birikimine ve son olarak hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

 

Beraatla sonuçlandı

 

Fakültede 2016 yılında kutlanan İnek Bayramı’nda imam kılığında İnek Duası’nı okuyan Mehmet Can Tan hakkında, ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı’ iddiasıyla dava açılmıştı. Bu yıl Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi, Tan’ın beraatına karar vermişti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi, temyiz talebini reddederek ilk derece mahkemesinin verdiği beraat kararını onamıştı. 2017’de ise dönemin rektörü Erkan İbiş ise bayramı yasaklamıştı ancak kutlamalar pandemiye kadar sürmüştü.