’85 milyonun bilgileri bir internet sitesinde yayımlandı’ iddiası Meclis gündeminde!

’85 milyonun bilgileri bir internet sitesinde yayımlandı’ iddiası Meclis gündeminde!
11 Haziran 2023 08:47

Türkiye’de ikamet eden 85 milyon yurttaşın verileri ‘S**Paneli.Org’ isimli bir internet sitesi tarafından ele geçirildi. Halk TV’nin iddiasına göre sorgulama yapılarak kişilerin anne, baba isimlerine, TC kimlik numaralarına, telefon numarasına, akrabalarının bilgilerine ve hatta şahsın annesinin TC kimlik numarasını dahi ulaşılabiliyor. Bu bilgilere ücretsiz üyelik karşılığı ulaşılırken tapu ve diğer özel bilgiler için ise site ücretli üyelik isteniyor.

 

 

CHP Kahramanmaraş milletvekili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. e-Devlet’e erişimin güvenlik önlemleri alınana kadar engellenip engellenmeyeceğini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soran CHP’li Öztunç şunları kaydetti:

 

 

85 milyon yurttaşın tüm bilgilerinin yer aldığı e-Devlet’te verilerinin S**Paneli.Org isimli internet sitesi tarafından ele geçirildiği, yakın zaman önce YSK ve bazı kamu kurumlarında hacklendiği basına yansımıştır. Yurttaşlarımızın e-Devlet bilgilerinin internet sitelerinde dolaşması, TC Kimlik no, telefon, adres, tapu bilgileri gibi kişisel verilerinin kolaylıkla art niyetli kişilerin eline geçmesine yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atılmasına neden olacaktır.
1- 85 milyon yurttaşın tüm bilgilerinin yer aldığı e-Devlet’te verilerinin S**Paneli.Org isimli internet sitesi tarafından ele geçirildiği doğru mudur? Doğru ise bu konuda ne gibi tedbirler alınmıştır?.
2- Çok ciddi bir güvenlik riski oluşturan bu durum karşısında e-Devlet erişimini, gerekli önlemleri alıncaya kadar engellemeyi düşünüyor musunuz?
3- Yurttaşlarımızın e-Devlet bilgilerinin nereden ve nasıl sızdırıldığı konusunda bir soruşturma açılmış mıdır?
4- Kamu kurumlarımızın güvenlik sistemlerinin kolaylıkla hacklenmesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığının ihmali olduğunun bir göstergesi değil midir?