7 milyon ABD'li karanlıkta

7 milyon ABD'li karanlıkta
31 Ekim 2012 00:36

KARAYİPLER’DE onlarca kişinin ölümüne yol açan Sandy kasırgasının pazartesi akşamından başlayarak etkili olduğu ABD’de, ölü sayısı 34’e çıktı.
Hızı saatte 85 mili bulan (136 km) rüzgar ve sağanak yağmur ile ABD’nin özellikle Doğu yakasındaki eyaletlerinde hayati felce uğratan Sandy kasırgası, çoğunluğu ağaç devrilmelerinden kaynaklanan ve biri Kanada’da olmak üzere 34 kişinin ölümüne yol açtı. Pazartesi akşamı ABD’nin Doğu eyaletlerini etkisi altına alan kasırganın, West Virginia eyaletinde özellikle yüksek bölgelerde kar fırtınasına dönüşebileceği belirtildi. Milyonlarca kişinin karanlıkta kalmasına yol açan Sandy kasırgasının neden olduğu ölümlerin artmasından endişe ediliyor. New York ve New Jersey’de, aralıklarla sağanak yağışlar sürerken, Sandy kasırgasının, 1’nci kategori kasırga sınıfından tropikal fırtınaya düştüğü belirtiliyor.


 
Sandy kasırgası nedeniyle, New Jersey ve New York’un bazı semtlerinde pazartesi akşamı 6 ve salı sabahı 6 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sandy kasırgası, hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşımını da olumsuz etkiledi. New York’ta JFK, La Guardia, New Jersey’de Newark Havalimanları açık olmasına karşın, bütün uçuşlar iptal edilirken, ABD genelinde 12 bin uçuş Sandy kasırgası neniyle gerçekleşemedi. Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan New York’un Batery Park bölgesinde, yaklaşık 4 metre su yükselmesine yol açan Sandy kasırgasının yarattığı seller, Battery Tüneli’ni bastı. Manhattan ve Brooklyn’i birbirine bağlayan tünelin, Sandy kasırgası nedeniyle alınan önlemler kapsamında araç trafiğine daha önceden kapatılmış olması olası bir faciayı önledi. New York’ta metro hatları da sular altında kaldı. Sandy kasırgası, bir çok ev, işyeri ve araç sular yada devrilmiş ağaçlar altında kaldı. Sandy kasırgasının ülkede 10 ile 20 milyar dolar arasında zarara yol açmış olması tahmin ediliyor.
 
7 MİLYON AMERİKALI ELEKTRİKSİZ
 

Sandy kasırgası, ABD’nin Doğu yakasındaki 13 eyalette 6 buçuk milyon insanın karanlıkta kalmasına yol açtı. Şiddetli rüzgar ve sağanak yağış yüzünden, yeraltı ve yerustu elektrik kablolarında meydana gelen hasarların yanı sıra, elektrik dağıtım şirketlerinin önlem almak için elektrikleri kesmesi sonucu ABD’nin Doğu yakası karanlığa boğuldu. New York’un Manhattan bölgesinde, elektrik kesilmesinden sonra, jeneratörleri de bozulan New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi Hastanesi boşaltıldı. Hastanedeki 200 hasta, çevredeki başka hastanelere nakledildi.