6 bin 500 yıllık diş dolgusu

6 bin 500 yıllık diş dolgusu
26 Eylül 2012 22:47

Nasıl ki günümüzdeki keşifler sayesinde yeni teknolojik buluşlar elde edebiliyorsak bu durum, geçmişimiz için de geçerli. Her yeni kazıda aslında ne kadar da ileri bir teknolojiye sahip olduğumuzu yeniden keşfediyoruz.
 

Slovenya’da yapılan kazılar, tam da bu duruma harika bir örnek teşkil eden cinsten. 6 bin 500 yıl önceki taş döneminden kaldığı düşünülen, balmumundan yapılmış bir diş dolgusu, tüm dikkatleri üzerine çekti.
 

100 YIL ÖNCE BULUNMUŞ AMA KİMSENİN DİKKATİNİ ÇEKMEMİŞ
 
24 ile 30 yaş aralığında, muhtemelen bir erkeğe ait olduğu düşünülen diş dolgusu, aslında 100 yıl kadar önce bulunmuş ve halk müzesinde sergilenmiş. Bugüne kadarsa kimsenin dikkatini bile çekmemiş.
 

ÖLMEDEN ÖNCE Mİ SONRA MI YAPILDIĞI HENÜZ ANLAŞILAMADI
 
Yapılan araştırmalara göre balmumu dolgu, kişinin ölümüne yakın bir süre zarfında yapılmış ama ne yazık ki ölmeden önce mi yoksa sonra mı yapıldığı hakkında kesin bir bilgiye henüz ulaşılabilmiş değil. Yine de eğer kişi ölmeden önce yapılmış bir dolguysa bu, acı çeken kişinin dişinde bulunan bir çatlağı doldurmak ve çektiği acıyı azaltmak için yapılmış bir dolgu olduğu anlamına geliyor.