500 yıllık Çınar Ağacının dalı kırıldı, faciadan kıl payı dönüldü

500 yıllık Çınar Ağacının dalı kırıldı, faciadan kıl payı dönüldü
24 Kasım 2012 13:12

MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nden kalma anıt ağaç niteliğindeki 500 yıllık çınar ağacının büyük bir dalı çürüme nedeniyle kırıldı. Olayın şans eseri gece saatlerinde meydana gelmesi, olası faciayı önledi.

 

 

Kent merkezindeki Dr. Fehmi Yavuz Caddesi üzerindeki bir park içinde bulunan ve koruma altındaki anıt ağacın kurtarılması için bakım çalışmalarının yapılması istendi. Kırılan dal, Datça Orman İşletme Şefliği ve belediye ekiplerince kesilerek kaldırıldı.

Datça Orman İşletme Şefi Ertan Kılcı, çınar ağaçlarının Datça’nın doğal türleri olmadığına dikkat çekerek, “Zamanında Osmanlı İmparatorluğu’nun simgesi olarak buraya dikilmiş. Eskiden karşısında bir cezaevi varmış. Bu ağaç anıt ağaç kapsamında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün koruması altında bulunuyor. Teknik olarak sorumluğu ise Belediye Başkanlığı’na ait. Belediye Başkanlığı, SİT kurulundan izin almadan ağaca dokunamıyor. Böyle bir sıkıntı var” dedi.

 

Bu tür ağaçların bakımı ile uğraşan özel firmaların bulunduğuna değinen Kılcı, “Yetkili firmanın tespitlerinin ardından nereye, ne yapılacağı projelendiriyor. SİT kurulundan onay alındıktan sonra, bir diş hekiminin çürük diş üzerinde çalışması gibi ağacın çürüğü, çarığı temizleniyor, dolgusu yapılıyor. Ağacın içi mantarlama yapmış. Yaşlı dalın üzerinde genç dallar da var. Ağaç ölmüş değil ama ana dalın içi çürüdüğünden dolayı genç dalların ağırlığını kaldıramıyor” diye konuştu.

 

Anıt ağacın hemen karşısında, Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesi’nin bulunduğunu hatırlatan Kılcı, “Eğer okul çıkış zamanına denk gelmiş olsa, katliam olurdu. Çok büyük bir şans eseri dal gece geç vakitlerde düşmüş. Biz daha önce Datça Orman İşletme Şefliği olarak ağaç üzerinde inceleme yaparak, düşen dalın kesilmesi gerektiğine ilişkin bir rapor hazırlamıştık” dedi.