50 metrelik işgalin sonu: Felaket

50 metrelik işgalin sonu: Felaket
5 Temmuz 2012 09:23

Taşan Mert Nehri’nin yıllar önce 60-70 metre olan dere yatağının yer yer 20 metreye kadar daraltılması, felakete davetiye çıkardı. Bu hatayı kentsel dönüşümün öncülüğünü üstlenen TOKİ’nin yapması gözlerin bir kez daha kuruma çevrilmesine neden oldu.
Samsun-Canik’te 70 metrelik dere yatağı, zamanla 20 metreye indirilip bölge imara açılınca felateket de gecikmedi. Şiddetli yağışla taşan nehir de TOKİ’nin yaptığı evleri yuttu, 6’sı çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. 1 kişi de kayboldu.

Doğu Karadeniz’de iki gündür etkili olan sağanak yağış Samsun’da faciaya yol açtı. Önceki akşam saat 18.00’de başlayan ve 22.00 sıralarında şiddetini artıran yağmur gece boyu devam etti. İlkadım ve Canik ilçelerini gece yarısı sel bastı. Sel suları araçları sürükledi, dev ağaçları yerinden söktü, birçok evi su bastı. Vatandaşlar araçlarının içinde mahsur kaldı. Küçük Sanayi Sitesi sulara gömüldü. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sel felaketinin boyutu da ortaya çıktı.

Faciaya, taşan Mert Nehri’nin dere yatağının daraltılması neden oldu. 1970’li yıllarda Mert Nehri’nin bulunduğu bölgede dere yatağı 60-70 metre genişlikteydi ve tek katlı gecekondulardan başka yapılaşma yoktu. Ancak yıllar içinde bölgenin imara açılmasıyla birlikte çok katlı konutlar yapıldı ve Canik, kentin ikinci büyük ilçesi haline geldi. Bu esnada Mert Nehri’nin dere yatağı yer yer 20 metreye kadar daraltıldı. ‘KAPAKLAR PATLADI’

2 yıl önce sahiplerine teslim edilen ve yakınından iki dere geçen TOKİ Konutları’nın da dere yatağına yapıldığı belirtildi. Vatandaşlar, TOKİ Konutları’na 3 kilometrede DSİ’nin baraj yaptığını, gece boyu süren şiddetli yağış nedeniyle barajın suyu tutamadığını ve kapaklarının patladığını, suyun önce barajın yakınındaki çöp arıtma tesisine ulaştığını, oradan da 1 kilometre uzaklıktaki konut bölgesine aktığını öne sürdü.

YAĞMACILAR BOŞ DURMADI

Bölgede inceleme yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince felakete müdahale edildiğini kaydetti. Ayrıca belediye hoparlörle Mert Nehri ve Yılanlı Deresi yakınındaki evlerin tahliye edilmesi yönünde uyarı yaptı. Uyarının ardından çok sayıda ev tahliye edildi, vatandaşlar yüksek yerlerde oturan yakınlarının yanına sığındı. Ancak dereye 150 metre uzaklıktaki TOKİ Konutları’nda oturanların “Su buraya kadar ulaşmaz” diyerek evlerini terk etmediği iddia edildi. Samsun-Ordu Karayolu üzerinde bulunan ve kısa süre önce açılışı yapılan bir alışveriş merkezinde bulunan işyerleri de sel suları nedeniyle zarar gördü. İş yerlerinde bulunan malzemeler yollara saçıldı. Yaşanan felaketi fırsat bilen bazı yağmacılar, eşyaları topladı. Samsun’da gece boyunca süren sağanak yağmur dün sabah saatlerinde etkisini yitirdi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde Vali Aksoy başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Aksoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da dün sabah konutların bulunduğu Gaziosmanpaşa Mahallesi’ne giderek arama-kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Bu sırada bazı mahalle sakinleri tepki gösterdi.

BABA VE ÇOCUKLARI ÖLDÜ

Sel felaketinde, Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki 450 haneli Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları büyük zarar gördü. Yakınındaki Mert Nehri’nin taşması sonucu saat 02.00 sıralarında TOKİ Konutları’nın bodrum katları sular altında kaldı. Alt katlarda oturan ailelerin büyük bölümü kendi imkânlarıyla sel sularından kurtulmayı başarırken, bazı vatandaşlar dışarı çıkamadı. Tıpkı bodrum katında yaşayan apartman görevlisi Recep Yılmaz ve ailesi gibi. Anne Hüsniye Yılmaz vatandaşlar tarafından kurtarılırken; baba Recep Yılmaz, 6 yaşındaki kızı Azime’yi alarak kendini dışarı attı. Ancak çiftin çocukları 1.5 yaşındaki Hüseyin ve 5 yaşındaki Abdullah’ın cesetlerine ulaşabildi. Yine TOKİ Konutları’nda oturan apartman görevlisi 40 yaşındaki Kenan Yazıcı da çocukları Mücahit Yazıcı (16) ve Bedirhan (9) ile birlikte hayatını kaybetti.