4 ay önce kolisi 60 Liraya alınan karton bardakların fiyatı 400 Lirayı aştı!

4 ay önce kolisi 60 Liraya alınan karton bardakların fiyatı 400 Lirayı aştı!
6 Kasım 2021 10:33

Kolisi 60 liraya satılan karton bardaklar artık 400 lira ve bulmak zor. Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşu SEKA (Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş), 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatıldı. SEKA’nın kapatılması ile birlikte selüloz üreten fabrika kalmadığı için özel işletmeler kağıt yapımının ham maddelerinden birisi olan selülozu yurtdışından almaya başladı.

 

 

4 ay önce kolisi 60 liraya alınan karton bardakların şu anki fiyatı ise 400 lirayı aşmış durumda. Bu fahiş fiyat artışın nedeni ise karton bardak yapımında kullanılan ham maddenin yurtdışından getirilmesi olduğu belirtiliyor.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Ticaret Bakanı Mehmet Gök’ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

2005 yılında Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş’nin(SEKA) kapatılmasının ardından ülkemizde selüloz üreten firma kalmamış, kağıt üreten işletmeler kağıt üretiminin hammaddesi olan selülozu ithal etmeye başlamışlardır.

 

 

2019 yılının son günlerinde ortaya çıkan Covid-19 salgını sonrasında dünya genelinde önem kazanan hijyen tedbirleri sebebiyle kâğıt ürünler ve tek kullanımlık malzemelere talep yüksek oranlarda artış göstermiştir.

 

 

Tek kullanımlık kâğıt ve karton ürünlerin fiyatları son 4 ayda 3 katın üzerinde artmış, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ithal hammaddenin fahiş oranlarda zamlanmasına sebep olmuştur.

 

 

Hammadde sorunları ve Türk Lirasının değer kaybı sebebiyle çok sayıda firmanın tek kullanımlık kâğıt ve karton ürün piyasasından çekilmesi beklenmekte, sözü geçen ürünlerin ülkemizde gün geçtikçe daha da zamlanacağı öngörülmektedir.

 

 

 

Günlük hayatın her alanında ihtiyaç duyulan kâğıt ve kâğıt ürünlerinin fiyatlarının düzenlenmesi ve sözü geçen ürünlere erişimin sağlanabilmesi için ülkemizde selüloz üretimine yeniden başlanması gerekmekte, yıllarca ülkemizin temel ihtiyaçlarının önemli bir kısmını karşılayan kamu iktisadi teşebbüslerinin değeri her krizde daha iyi anlaşılmaktadır.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2002 – 2021 döneminde kâğıt ve kâğıt ürünlerinde meydana gelen fiyat artışlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2021 döneminde ülkemizin ithal ettiği selüloz miktarını ve bu ithalat kalemi için ödenen ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde üretilen kâğıt miktarını ve üretim maliyetlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Covid-19 salgını ile birlikte tek kullanımlık kâğıt ve karton ürün talebinde yaşanan artışın meydana getirdiği fiyat artışları ve ürün temin krizi nasıl bertaraf edilecektir?
5. Ülkemizde selüloz üretiminin yeniden başlamasına yönelik herhangi bir adım atılması düşünülmekte midir?