4+4'lük aldatmaca

4+4'lük aldatmaca
12 Haziran 2012 08:51

Eğitimde 4+4+4 uygulaması önümüzdeki öğretim yılında başlayacak. Onunla birlikte seçmeli ders uygulaması da… Diyelim ki 50 öğrencisi olan bir sınıfta 25 öğrenci iktidarın istediği şekilde Kur’an dersini seçti… Kalan 25 öğrenci de çeşitli sayılarda olmak üzere müzik, bilim, astronomi, spor alanlarındaki bir dersi… Akla gelen ilk sorulardan biri malum; özellikle geri kalmış bölgelerde bu dersi verebilecek öğretmen bulunabilecek mi? Bulunamazsa o öğrenciler o derslerde ne yapacak? Soruyu Eğitim – İş Genel Başkanı Veli Demir’e sorduk. Yanıt:
- Milli Eğitim Bakanlığı 10 yıldır büyük ölçüde din kültürü branşında öğretmenler aldığı, diğerlerine üvey evlat muamelesi yaptığı için müzik, resim gibi derslerinde büyük öğretmen açığı var. Ortalama iki okula sadece bir müzik veya resim öğretmeni düşüyor. Önümüzdeki yıl bu açık çok daha büyüyecek.
- Büyüyünce ne olacak?
- Ne olacağı şimdiden belli. O dersler ilk başta boş geçecek. Bugün Türkiye’deki 70 bin okulun tamamına yakının müdürü, müdür başyardımcısı ya da yardımcısı din kültürü öğretmeni. Bunlar hem kendi inançları gereği hem yukarıya şirin görünmek için öğrencileri ve velilerini, çocuklarınız boş boş mu otursun, diyerek Kur’an dersini seçmeye zorlayacak. Bir – iki yıla kalmadan öteki seçmelik dersler kâğıt üzerinde kalacak.
- İmam hatip ortaokullarında kızlarla erkekler beraber okuyacakmış…
- İktidar yandaşı eğitim sendikası daha şimdiden karma okulların ne kadar yanlış olduğunu ileri süren bir kampanya başlattı. Böyle giderse bir – iki yıla kalmaz karma okullar da tarih olur.

Melih Aşık/Milliyet