3500 yıllık tarihi esere adını kazıdı

3500 yıllık tarihi esere adını kazıdı
27 Mayıs 2013 12:00

Çinli çocuk, ailesiyle birlikte çıktığı Mısır tatilinde binlerce yıllık tarihi esere adını kazıdı.

Mısır’da 3500 yıllık tarihi eserin üzerine Çince karakterlerle ‘Ding Jinhao buradaydı’ yazıldı. İlkokulda okuyan çocuğun marifeti, ülkesine döndükten sonra aynı mekanı ziyaret eden Çinli turistler tarafından ortaya çıkarıldı. Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo’da kimlik avına çıkan internet kullanıcıları, kısa süre sonra çocuğa ve ailesine ilişkin detaylara ulaşarak kınama kampanyası başlattı.

AİLE ÖZÜR DİLEDİ

15 yaşındaki Ding öğrenim gördüğü okulunun internet sitesine bırakılan binlerce mesaja dayanamayan ailesi ise, Çin kamuoyu ve Mısır halkından özür dileyerek oğullarına baskıdan vazgeçilmesini istedi. Nanjing kentinde yaşayan aile, yerel bir gazeteye yaptıkları açıklamada, oğullarının henüz yetişkin yaşa gelmediğini belirterek, tüm sorumluluğun kendilerinde olduğunu ifade etti. 

HÜKÜMET UYARMIŞTI

Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang, yerel bir turizm konferansında önceki hafta yaptığı konuşmada, yurtdışına çıkan turistlerin ‘gayri medeni’ hal ve hareketlerinin ülke imajını zedelediğini söylemişti. Wang Yang, yere tükürme, yüksek sesle konuşma, turistik mekanlara kelime kazıma, kırmızı ışıkta geçme gibi hoş olmayan tavırların yurtdışında kötü etki bıraktığına dikkat çekmişti.

AŞIRI HIZLA ZENGİNLEŞME

Paris’ten New York’a düzinelerce şehre akın eden Çinli turistler bol keseleriyle yerel ekonomilerin yüzünü güldürürken, bazı uygunsuz davranışlarıyla da yadırganıyor. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Çinli sosyologlar, eğitim ve toplumsal değer yargılarındaki ilerleme hızının maddi zenginleşmenin gerisinde kaldığına dikkat çekiyor.  

100 MİLYAR DOLAR HARCADILAR

Son 30 yılda kaydedilen hızlı gelişmeye paralel olarak zenginleşen Çinliler yurtdışına daha fazla seyahat etmeye başladı. Resmi rakamlara göre, geçen yıl yurtdışına çıkan turist sayısı 84 milyona ulaştı. Özellikle alışveriş tutkularıyla öne çıkan Çinli turistler, gittikleri ülkelerde toplam 102 milyar dolarlık harcama yaptı.