32.Gün yetim kaldı

32.Gün yetim kaldı
17 Ocak 2013 23:22

Türkiye’nin usta gazetecilerinden Mehmet Ali Birand’ın hayatını kaybetmesi Türkiye’yi şoka soktu.

Mehmet Ali Birand, gözlenen kardiyak sorunlar nedeniyle yoğun bakımda izlenmekteydi..

ABDULLAH GÜL: TÜRKİYE’NİN BAŞI SAĞOLSUN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kanal D Haber Grup Başkanı Gazeteci Yazar Mehmet Ali Birand’ın vefatıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yazılı açıklaması şöyle:

“Mehmet Ali Birand’ın vefatından derin bir üzüntü duydum. Dünden bu yana devam eden umutlu bekleyişin ardından, bugün malesef Mehmet Ali Birand’ı kaybettik. Türkiye’nin başı sağ olsun. Mehmet Ali Birand, renkli kişiliği, kendine has üslubu, cesareti, bilgisi, tecrübesi, başarılı meslek kariyeri, yetiştirdiği değerli gazeteciler ve Türkiye’nin önemli meseleleri konusunda açık sözlülükle savunduğu fikirleriyle, sevilen, sayılan, yeri doldurulamayacak bir gazeteci ve haberciydi. Gazeteciliğin ve televizyon haberciliğinin sembol öncü ismi Mehmet Ali Birand, köşe yazıları, haber programları, dünya çapında ses getiren röportajları, yakın tarihimizi aydınlatan belgeselleri ve yazdığı kitaplarla, Türk basınında fark yaratmıştır. Yakından tanıdığım ve büyük değer verdiğim duayen gazeteci Mehmet Ali Birand’ı her zaman saygı, sevgi ve takdirle hatırlayacağız. Kendisine Allah’tan rahmet, Birand ailesine ve Kanal D ailesine, sevenlerine basın dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

DOĞAN: İÇİM YANIYOR

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan Kanal D Haber Bültenine canlı bağlanarak Mehmet Ali Birand’ın ölümüyle ilgili konuştu.

Aydın Doğan duygularını şu sözlerle anlattı,

“İçim yanıyor. Fazla söyleyecek bir şeyim yok. Bana göre Türk basını büyük bir haberciyi kaybetti. Hem basın hem televizyon dünyası.. Yeni yetişenler hep Mehmet Ali Birand’ı habercilikte, başarıda örnek alacaklar. Müthiş bir heyecan, müthiş bir başarı, müthiş bir başarıya sahip bir adamdı. Hiç aklıma gelmedik bir anda böyle bir sürpriz yaptı. Izdırabım büyük. yeri doldurulmaz kolay kolay. Nur içinde yatsın. Allah rahmet eylesin. Bana da telefonlar geliyor. Emir büyük yerden yapılacak bir şey yok. Nur içinde yatsın”

GÜRSEL TEKİN: HEYECANINI HİÇ KAYBETMEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Gazeteci Mehmet Ali Birand’ı “Çalışkanlığıyla örnek olan bir gazeteciydi” diye tanımladı.

Kanal D Anchormani – Posta Gazetesi Yazarı Mehmet Ali Birand’ın ölüm haberini Karabük’te katıldığı bir parti programında öğrenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Çalışkanlığıyla, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle örnek bir gazeteciydi” yorumunu yaptı. Birand’ın “soru sorma, merak ve heyecanını kaybetmeme” özelliğini hep koruduğunu anımsatan Tekin, “O’nu hep gülümseyen yüzü, gafları, mesleğine olan aşkı ve pozitif bakış açısıyla hatırlayacağız” dedi.

DEMİREL: VATANSEVER BİR İNSANDI

Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand’ın ölüm haberinin ardından Kanal D ana haber bültenine konuşan 8. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Birand’ın çok değerli bir gazeteci olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Allah rahmet eylesin. Fevkalade üzgünüm. Kendisiyle en uzun çalışmış siyasetçilerden birisiyim. Çok müşterek çalışmalarımız olmuştur. Çok vatansever bir insandı.

Milletimiz çok değerli bir evladını kaybetti. Çok değerli bir gazeteci, çok değerli bir insandı. Kendisi çok değerli icraatlarda bulunmuştur. Türk basınına, milletimize, ailesine ve onu sevenlere başsağlığı diliyorum. Yeri doldurulamaz bir insandır.”

ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ: ÇOK ÜZGÜNÜM

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ Kanal D Haber Bültenine canlı bağlanarak Mehmet Ali Birand’ın ölümüyle ilgili konuştu.

Arzuhan Doğan Yalçındağ Mehmet Ali Birand’ı kaybetmenin acısını şöyle dile getirdi: “Çok çok üzgünüm. Binlerce belki milyonlarca insan gibi. Çok uzun yıllar birlikte çalıştım. Ve hiç büyük bir kırgınlığımız olmadı. Bence çok çok iyi bir gazeteciydi. Hep hayat doluydu. Bu hastalığında da hep pozitifti. Dün hastaneden çıkarken bile, bunu atlatacağına gerçekten inanıyordum. Dediğim gibi, sadece bir çalışma arkadaşım değil, bir dostumdu da. Başımız sağolsun.”

HASAN CEMAL: ATLATMAYI SEVERDİ

Gazeteci Yazar Hasan Cemal, Kanal D Haber Bültenine canlı bağlanarak Mehmet Ali Birand’ın ölümüyle ilgili konuştu.

Gazeteci Yazar Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand’ı kaybetmenin acısını şöyle dile getirdi, “Her şeyden önce gazeteci milletinin başı sağ olsun. Bir dostumu kaybettim. Çok iyi bir gazeteciyi kaybettim.Onca uzun dostluklarda her zaman, inişler çıkışlar olur. Fakat burada önemli olan Mehmet Ali’nin hakikaten çok büyük bir gazeteci olmasıydı. Biz bu gazetecilikle yaşadık hep. Kavgalarımız, eğlencelerimiz o gazetecilik çerçevesi içindeydi. Ve hep ilkleri bizim bu mesleğimizde yaptı. O sürekli atlatmayı severdi. Haber yapmak, hep haberin peşinde olmak, haberin olduğu yerde olmak… Ben Mehmet Ali’yi özellikle meslek hayatımda çok kıskandım. Benim meslek hayatım da 45 yıla geldi. Onunki biraz daha fazladır. Bir çok alanda hep ilki yapmıştır. Asker konusunda ilk kitabı yazan Gazeteci Mehmet Ali Birand’tır. Kürt meselesinde bir çok ilke imza atmıştır. Mesela 1988 yılında gidip, Öcalan ile gidip ilk röportajı yapan odur. Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinde ilk kitabı yazan yine ‘O’dur. Türk gazeteciliğini ve televizyonunu uluslararası alana yayan bir boyut kazandıran ‘O’ dur. Yeri kolay doldurulmayacak bir gazeteciydi.”

BAŞIMIZ SAĞOLSUN

Birand’ın hayatını kaybetmesi üzerine Kanal D’den de bir açıklama geldi.

İşte o açıklama:

Kanal D Haber Grup Başkanı ve Ana Haber anchormenimiz; duayen gazeteci, sevgili Mehmet Ali Birand aramızdan ayrıldı.

İşine ve sevdiklerine olan tutkusunu, ekipler yetiştirmesini ve hayatı dolu dolu yaşamasını her zaman örnek aldığımız Mehmet Ali Birand, hepimizin ağabeyi, arkadaşı, sevgi ve saygı duyduğu kıymetlisiydi. Onu çok özleyeceğiz.

Ailesinin, yakınlarının ve medya dünyasının başı sağolsun. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun…



MEHMET ALİ BİRAND KİMDİR

Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitiren Mehmet Ali Birand, basın sektörünün birçok kolunda çalışarak önemli başarılara imza attı.
 
İstanbul’da 1941’de dünyaya gelen gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand, mesleğe 1964’te Milliyet gazetesinde başladı. Abdi İpekçi’den sonra kısa bir dönem Milliyet’in genel yayın yönetmenliğini yapan Birand, Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
 
32.GÜNLE 28 YIL

Birand, 1985’te TRT’de başlayan ve ardından Show TV’de devam eden kariyerinin altın basamağı, 32. Gün programını sundu.

 
 
Mesleğe Milliyet gazetesinde başlayan Birand, zor ve tehlikeli şartlarda yaptığı röportajlarla dünyanın sayılı gazetecileri arasında yer aldı.


 
Türkiye’nin içinde bulunduğu durumları anlatan ve Türk siyasetini içeren birçok kitap yayınlayan Birand’ın, Türk ordusunun yapısı, 12 Eylül askeri darbesi, 1974 Kıbrıs Çıkarması ve Türk-Yunan ilişkisini anlatan kitapları İngilizce, Almanca ve Yunanca’ya çevrildi.
 
1992-1995’te Show TV’de ana haber bültenini sunan Birand, Kanal D Grup Başkanlığı görevinin yanı sıra aynı kanalda ana haber bültenini sunuyordu.
 
Birand, evli ve 1 çocuk babasıydı.