3 buçuk milyon, metro için onay bekliyor!

3 buçuk milyon, metro için onay bekliyor!
27 Şubat 2022 07:09

Proje ve finansı İBB tarafından hazırlanan “Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metrosu”, Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay bekliyor. Şehrin batı yakasındaki 3,5 milyon kişiye hizmet verecek devasa proje, 6 raylı sistemle entegrasyon sağlayacak, Metrobüs ile E-5 trafiğini rahatlatacak.

 

 

Şehrin bugüne kadar raylı sistem açısından hiçbir yatırım almamış batı yakası; hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşım projesiyle buluşmayı bekliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hattın güncelliğini yitirmiş proje çalışmalarına 2019’da son sürat başladı. Raylı sistemin finansmanı da Mayıs 2021’de, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında “Yeşil Şehir Aksiyon Planı Mutabakatı” ile sağlandı.

Metrobüs hattını ve E-5 trafiğini rahatlatacak metronun proje ve fizibilite çalışmaları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünden (AYGM) gelen talep üzerine revize edildi. Mart 2021’de yeniden Bakanlığa gönderildi.

 

 

İBB yönetimi, AYGM’den cevap gelmemesi nedeniyle, Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı; AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdi. Bu nedenle, tüm proje ve fizibilite çalışmaları hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metrosu, 15 Ocak’ta açıklanan Kamu Yatırım Programı’na dahil edilemedi.

 

 

İMAMOĞLU: “YATIRIM PLANINA ALINMAMASI İSTANBUL’A KÖTÜLÜK”

 

 

Konuya ilişkin açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt; bunları üst üste koyduğumuzda 3,5 milyona yakın bir nüfustan bahsediyoruz. O bölümdeki büyük trafik sıkışıklığından bahsediyoruz. İhmal edilen bu alana dair bu sürecin işletilmemesi, yatırım planına alınmaması İstanbul halkına kötülüktür.”