28 Şubat'ta sıra sivillere geldi

28 Şubat'ta sıra sivillere geldi
10 Aralık 2012 10:46

17’si muvazzaf 64 tutuklu, 21 kişi ifadesinin ardından serbest 2 kayıp olmak üzere toplam 87 isim hakkında işlem yapılan 28 Şubat post-modern darbe soruşturmasında sona gelindi.

 

 

 

 

 

Milat Gazetesi’nin haberine göre, Savcı Mustafa Bilgili’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasının iddianamesi ay sonunda tamamlanacak ve mahkemeye sunulacak. İlk iddianamenin BÇG üzerinden askeri unsurları kapsayacağı, dava açıldıktan sonra sivil unsurlara yönelik yeni deliller ışığında soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

 

 

Başlatılacak ikinci soruşturmanın ana hatlarını ise Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından savcılığa teslim edilen rapor ile mağdurların yaptığı suç duyuruları oluşturacak. Savcıların masaya yatıracağı konu başlıkları ise şunlar: BÇG ile birlikte hareket eden; bürokrat ve gazetecilerin hayata geçirdikleri psikolojik operasyonlar, 28 Şubat sürecine ilişkin, siyasetçi, asker ve üst düzey bürokratların hesap hareketleri, Batı Çalışma Grubunun finans kaynakları, brifingli yargı kararları.

 

 

 

28 Şubat sürecine ilişkin, siyasetçi, asker ve üst düzey bürokratların hesap hareketlerini ise TBMM darbeleri araştırma komisyonu gündemine almıştı. Komisyon raporu’nda, çoğu 28 Şubat sürecinde olmak üzere batan bankalarda danışmanlık yapan asker kökenli isimlere de yer verilmişti. Yapılan bazı yargılamalarda ”zaman aşımı” işletilirken, suç oluşturan eylemlerin büyük bir kısmının basit zimmete dahil edildiği vurgulanıyor. Söz konusu raporu dikkate alan savcılığın ikinci soruşturma kapsamında tüm hesap hareketlerini masaya yatıracağı belirtiliyor. Aynı soruşturma kapsamında BÇG’nin finans kaynaklarını da inceleyecek olan savcıların, batık bankaların paralarının Batı Çalışma Grubuna aktarılıp aktarılmadığını da sorgulayacağı ifade ediliyor.

 

 

 

Brifingli yargı kararları masada

28 Şubat sürecinde alınan yargı kararlarının iptal edilmesi için sivil toplum örgütlerinin çağrıları devam ederken, savcılar konu hakkında derin bir soruşturma yürütmeye hazırlanıyor.İrtica brifinglerini ayakta alkışlayan dönemin yüksek yargı üyelerinin de soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulması bekleniyor.

 

 

 

STK’lardan suç duyurusu

STK’lar, aralarında Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş, Yekta Güngör Özden, Nuh Mete Yüksel, Sabih Kanadoğlu, Orhan Karadeniz ve Metin Çetinbaş’ın da bulunduğu dönemin yargı mensupları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadeler yer almıştı: “28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen brifinglerde Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanı ve üyeleri ve bir çok kürsü hakimine ‘irtica’ tehditli brifingler verildi.Yargı mensupları onurlu bir duruş sergileyip darbe planlarına iştirak etmek yerine brifingci paşaları 8 dakika ayakta alkışladı. Brifingler sonrası almış oldukları kararlarla postallı demokrasiyle yarışan postallı bir yargı sistemi oluşturdular. Refah Partisinin kapatılması, binlerce mazlumun yok yere cezalandırılması ve fişlenmesi ile sonuçlanan iki yüzlü yargı kararlarının tohumları bu brifinglerde atılmıştır.”