2100 PKK'lı teröristi, Türkiye'den çekecek 13 kişilik kadro

2100 PKK'lı teröristi, Türkiye'den çekecek 13 kişilik kadro
26 Nisan 2013 13:38

PKK’nın Kandil’deki yöneticilerinden Murat Karayılan’ın dün Türkiye’deki örgüt üyelerinin 8 Mayıs’tan itibaren geri çekilmeye başlayacağını açıklamasının ardından, Türkiye’deki örgüt yöneticileri de harekete geçti.

Murat Karayılan’ın açıklamasının ardından daha önceden hazırlığı yapılan çekilme planının uygulamaya konulması için Kandil’den, örgütün Türkiye sınırları içindeki Botan (Siirt, Şırnak ve Mardin), Dersim (Tunceli, Sivas, Erzincan ve Karadeniz Bölgesi), Orta Saha (Diyarbakır, Bingöl, Erzurum, Muş ve Elazığ, Bitlis), Zağros (Ağrı, Van ve Hakkari) bölge sorumlularına geri çekilmeyle ilgili talimatlar verildi.

PKK’lıların nasıl ve hangi koşullarda çekileceği, alt kademedeki tüm kadroların bilgilendirilmesi anlatılan talimatlarda, PKK’lıların gereksiz telsiz konuşmaları yapılmaması, provokasyon yaşanmaması için karakollardan ve korucuların bulunduğu köylerden uzak durulması, görüntü verecek herhangi bir girişimde bulunmamaları istendi. Talimatlarda ayrıca, daha yüksek, güvenli ve derin vadilerde hazırlıkların yapılması, gizliliğe ise büyük önem verilmesi de istendi.

AĞIR SİLAHLAR DÖNÜŞ HIZINI AKSATABİLİR

PKK’nın Kandil’de bulunan silahlı kanadı HPG sorumlusu Suriyeli ‘Sofi’ kod adlı Nurettin Halef El Muhammed tarafından bölge ve saha sorumlularıyla telsiz bağlantısı kurduğu ve geri çekilmenin ayrıntılarını, yapılması gerekenleri tek tek sıraladığı öğrenildi.

PKK’nın bölge sorumlularının ise kamplarda bulunan hasta, yaralı ve yürüyemez durumdakiler ile sığınaklarda bulunan ağır silahların da taşınması halinde geri çekilmelerin uzayabileceğini iletti.

Geri çekilme hazırlıklarında Botan diye adlandırılan bölgedeki PKK’lıların başta Besta olmak üzere sınıra yakın alanlarda toplanmaya başladı.

Sığınaklardaki ağır silahlar ile mayınlamada kullanılan yüzlerce kiloluk patlayıcılar ise klavuzlar eşliğinde önce sınır bölgesine, oradan da katırlarla Irak’taki kamplara aktaracak.

İŞTE 2100 KİŞİYİ SINIR DIŞINA ÇEKECEK 13 SORUMLU

Uzun yıllardır PKK’nın dağ kadrosunda bulunan ve bir ok eylemi gerçekleştiren, şimdi de Türkiye sınırları içinde bulunan yaklaşık 2 bin 100 PKK’lının Kuzey Irak’a çekilmesini sağlayacak bölge sorumluları ve yardımcılarından oluşan 13 kişi şunlar:

* ORTA SAHA: Yaklaşık 450 PKK’lının bulunduğu bölgenin sorumlu ‘İrfan Amed’ kod adlı Mehmet Tahir Kılıç ile yardımcıları ‘Çekdar’ kod adlı Ahmet Talva, ‘Cemal’ kod adlı Cihan Nazlıer, ‘Reber’ kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz, ‘Yılmaz’ kod adlı İbrahim Erbay. Bu bölgede yaklaşık 450 PKK’lı bulunuyor.

* BOTAN: Yaklaşık 700 PKK’lının bulunduğu bölgede sorumlu ‘Amed Malazgirt’ kod adlı Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nden olan Fehmi Atalay ve yardımcıları ‘Zozan’ kod adlı Emine Serinyel, ‘Deniz’ kod adlı Sabri Tori, ‘Sedat’ kod adlı Abdulkadir Zenger.

* DERSİM:
Yaklaşık 350 PKK’lının bulunduğu bölgenin sorumlusu ‘Seyithan’ kod adlı Serdar Özdemir ve yardımcıları ‘Rojda‘ kod adlı Suriyeli Nafiye Abdi, ‘Yılmaz Botan’ kod adlı İsmail Sürgeç.

* ZAGROS SAHASI: Yaklaşık 600 PKK’lının bulunduğu bölgenin sorumlusu Siirt’in Eruh İlçesi nüfusuna kayıtlı ‘Reşit Serdar’ kod adlı Mehmet Can Gürhan yapacak.

KUZEY IRAK’TA PKK’LILARIN TOPLANACAĞI KAMPLAR

PKK’lıların çekilirken, Türkiye’ye sızdıkları sınır şeridini oluşturan oldukça sarp ve dağlık alanların yanısıra derin vadileri kullanacak. Günlerce sürebilecek bu geri dönüşlerde ise 10-15 kişilik gruplara bölünecek PKK’lılara bölgeyi çok iyi bilen kılavuzlar eşlik ederek sınırdan geçirecek.

Yıllardır PKK’nın içinde bulunan ve bulundukları bölgeleri çok iyi bilen 4’ü saha sorumlusu, 9’u bölge toplam 13 sorumlunun denetim ve direktifleriyle geri çekilecek olan PKK’lılar ilk olarak Kuzey Irak’ın Türkiye sınırında bulunan Zaho İlçesi’nin arka kesimindeki PKK’nın ‘Medya Savunma Alanları’ diye adlandırdığı Haftanin ve Sinaht bölgesindeki geçici üs kamplarında bir araya gelecek. Bura bur süre kaldıktan sonra da Sinaht, Pirbela, Keşan, Perak, Nazdur, Ore, Şeraniş ve Mergeşiş kamplarına dağılacak.

Hakkari bölgesindeki PKK’lılar ise Çukurca’nın karşısında bulunan Kuzey Irak’taki Metina, Zap, Golka ve Gare dağında bir araya gelecek, buradan ise Zap Vadisi’ndeki Rekan, Nerveh, Çemço, Şikefta Birindara, Ciloye, Çiyaye, Kurejahro, Avaşin, Basyan, Samura bölgelerindeki kamplara kaydırılacak.

Türkiye’deki PKK’lıları sınır dışına çekecek olan söz konusu 13 üst düzey sorumlu ise daha sonra Kandil’e geçerek geçişlerle ilgili rapor sunacak. Kuzey Irak tarafında Türkiye sınırı boyunca uzanan hat üzerindeki eski kamplarda yer alan PKK’lılar ise buradaki konumlarını korumaya devam edecek.