2021-2022 öğretim yılında olası risklerimiz

2021-2022 öğretim yılında olası risklerimiz
17 Eylül 2021 08:40

2021-2022 Eğitim döneminin, Türk gençliği, anne-babalar için, sağlık, mutluluk, bereketli, kazasız-belasız ve başarılı bir eğitim yılı olmasını, Halkın Habercisi ailesi olarak, Cenab-ı Allah’tan niyaz ederiz.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Kıymetli öğretmenler, anne-babalar, okula giden çocuklarınızın sağlıklı ve başarılı olmasını, mutlu ve huzurlu yarınlarda, güvenle yaşamasını istiyorsanız, ilk önce Milli sermaye ve yerli malının tüketimini öğretmelisiniz.

 

 

COVİD-19 salgını ile mücadelenin en etkili ve doğal besini, yemeklerden sonra taze zencefil tüketimini ihmal etmemeliyiz. Taze zencefil tüketmek hem öğrenci için ve hem de öğretmen toplumu için hem şifa hem de başarı için önem taşımaktadır.

 
Hatırlatma: Safra kesesi sorunu olanlar zencefil kullanmamalıdır.

 

 

TBMM, acilen okul kantinlerinde içecek olarak satılan ürünlerle ilgili bir kanun çıkarmalıdır. Başta “Kapitalizmin zehiri” gazlı içecek olmak üzere, tüm zararlı içecek cips gibi ürünlerin satışı konusunda, kanununun acilen çıkmasına öncülük etmesi gerekiyor. Kanunun çıkması yetmez, bu düzenlemeye dayalı, kurumlarda ciddi bir denetim şarttır.

Okul kantinlerinde, satılan her çeşit ürünün, il-ilçe sağlık yetkililerinin sağlığa uygundur raporundan sonra kantinlerde satışı yapılmalıdır. Ve periyodik zamanlarda kontrollerin yapılması da gereklidir.

Anne-baba ve öğretmenler, öğrencilerin hazır gıda ve sağlıksız içecek tüketiminin gelecekte Allah korusun; başta diş sağlığı olma üzere birçok hastalıklara yakalanma riski çok yüksektir. Öğrenci başarı yerine başarısız olur. Bu da kimyasal ilaç tüketimini arttırıp, yan etkileri ile hastalıkların çoğalmasına sebep olacaktır. Hükümete (Bütçeye) büyük bir ekonomik yük getireceğini hatırlatmakta fayda vardır. Onun içindir ki, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, acilen bu Milli konuya el atması gerekir.

Büyük mağazalar zincirlerine, okula giden çocuklarla alışverişe gitmeyin. O mağazalarda, Allah korusun COVİD-19 salgınına yakalanma riski daha yüksektir. Anne-babalar, buna dikkat etmelidirler.

 
Not: Özellikle domuz eti ürünleri satan mağaza zincirlerinde, okula giden çocuklarla alışveriş yapmamaya dikkat edilmelidir. Süblüminal (Bilinçaltı) öğrenme riskine karşı tedbirli olunmalıdır.

Bir milletin, özellikle gençliğin eğitimi, su başta olmak üzere, içecek ve süt ürünlerinde yerli malına önem vererek tüketimi tercih etme ahlakı önem taşımaktadır. Çünkü Türk Milletinin mukadderatı söz konusu olduğu yerlerde, onlar iş göreceklerdir.

 

 

Öğrencilere yol gösterme amacını güden herhangi bir çaba, kesinlikle çocukların ve gençlerin gerçek ihtiyaçları ile toplumun değişen isteklerine dayanmalıdır. Bu nedenle, çocuklara ve gençlere en yakın bir kimse olarak öğretmenin, çağdaş Türk toplumunda görülen temel siyasal, toplumsal ve ekonomik değişikliklerin neler olduğunu ve bu değişikliklerin ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin eğitimini nasıl ve ne derece etkilediğini bilmelidir. Öğretmen toplumun değişmesiyle ortaya çıkan sorunlar karşısında duyarlı olmanın yanında, gerektiğinde öğrencilerine, ana-babalara ve meslek arkadaşlarına yardım etmeyi bir ödev kabul etmelidir.

 

 

Bugün toplumumuzun birçok kesimlerinde çeşitli gelişmeler görülmektedir. Bunların en önemlisi, çoğunlukla aydınların, politikacıların, sosyal bilim kuruluşlarının demokratik bir yönetim biçiminin bütün şartlarıyla yerleşmesi için kararlı olmaları ve bu yönetim biçiminin iyiliklerinden hayatın her alanında yararlanmak istemeleridir. Bu şüphesiz, gençlere yol gösterme durumunda bulunan öğretmenlerce gözden kaçırılmaması, küçümsenmemesi gereken bir Milli gelişmedir.

Gençlik, kendini saran maddi ve manevi çevrede ahlak disiplini, ahlak örnekleri görürse, ahlaksızlığın daima ezileceğinden emin olursa o zaman kendisi de sağlam ahlaklı olarak yetişir. Fakat gençlik, kendisine sözle ahlaki telkin yapıldığı halde rüşvet, iltimas, yalan, vatan sevgisi ve Allah korkusunun olmadığı, haksızlığın hakim olduğunu görürse, işte o zaman onda ahlak buhranı başlar.

 

 

Ayrıca Milli ahlak ile eğitime önem veren, şahsi çıkarlara önem vermeyen, toplumun iyiliğini isteyen her düşünce insanidir.

Milli ülkü ahlakı ile eğitime önem veren milletleri yüzyıllar boyunca ayakta tutacak enerji kaynağıdır. Milli sermaye ve yerli malına önem veren milletler, fedakar insanlarla doludur. Fedakar insanların çokluğu, her türlü insani meziyetlerle yaşar. Şahsi çıkarcılık duygusu olan toplumlar, refah ve dıştan büyüklük içinde de olsa yıkılmaya mahkûmdur. Eski Roma gibi..

 

 

Din görevlisi (Vaiz) Feyzullah Değerli diyor ki: “Türkler zamanında birkaç kere birleşmişler ve mutlu olmuşlardı. Cenab-ı Allah yeniden birleşmeyi nasip edecektir. Bütün Türkler birleşecektir” açıklaması, önem taşımaktadır.

 

 

NOT: Sağlıklı bir eğitim için, öğrencilerin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, taze zencefil tüketimini ilgili kurumlar öneriyorlar mı? Bu Milli konu hakkında Sağlık, Tarım ve Milli Eğitim bakanlıkları başta olmak üzere ve bu konuda hükümet ne düşünüyor?

 

Cümle vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri şükranla anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

 

Mahatma Gandhi’nin, eğitim özdeyişleri:

 
1- “İlişkiler dört ilkeye dayanır: Saygı, anlayış, kabul ve takdir”
2- Yarın ölecekmişsin gibi yaşa. Sonsuza dek yaşayacakmış gibi öğrenin.”
3- Yılda, dün ve yarın hiçbir şey yapamayacağımız iki gün var.”
4- Ne düşündüğünüzü, ne dediğinizi ve ne yaptığınız şeylerin uyum içinde olduğu mutluluktur.”
5- Düşünmeyi bilenler öğretmene ihtiyaç duymaz.”
6- “Tam çaba tam zafer.”
7- Gerçek servet olan altın ve gümüş parçaları olmayan bir sağlıktır.”
8- Sabrını kaybetmek savaşı kaybetmektir.”
9- Deneyim yoluyla kazanılan bilgi, kitapçık bilgiden çok daha üstündür.”
10- Dünyayı değiştirmek istiyorsanız, kendinizle başlayın.”
11- Hiçbir insan kendi zayıflığı dışında özgürlüğünü kaybetmez.”
12- Amacı bulun. Araçlar takip edecek.”
13- Sevgi yasası en iyi şekilde küçük çocuklar aracılığıyla anlaşılabilir ve öğrenilebilir.”
14- “Gelecek bugün yaptığınız şeye bağlıdır.”
15- “İnsanlar sizin izniniz olmadan sizi incitemez.”
16- “Ne zaman bir rakiple karşılaşırsın. Onu sevgiyle fethet.”
17- “Merhamet, kullanımıyla güçlenen kastır.”
18- Benim hayatım benim mesajımdır.”
19- “Okullar ve kolejler gerçekten Hükümet için katipler açmak için bir fabrikadır.”
20- “Üniversite eğitiminin amacı, ülkenin özgürlüğü için yaşayacak ve ölecek insanların gerek hizmetkarlarının ortaya çıkarmak olmalıdır.”
21- Dengeli bir akıl, beden, zihin ve ruhun uyumlu bir şekilde gelişmesini gerektirir.”
22- “Bir ülkede tüm eğitim, verildiği ülkenin ilerleyişinin teşvik edilmesinde gösterilebilir nitelikte olmalıdır.”
23- “Kalıcı sorgulama ve sağlıklı meraklılık, herhangi bir tür öğrenmeyi elde etmenin ilk şartıdır.”

 

 

Numan Aladağ’dan özdeyişler:

 
1- “Başarı, kaza değildir. Bu zor bir iş, azim, öğrenme, eğitim, fedakarlık ve en önemlisi, yaptığınız ya da üretime önem vererek öğrenmenin sevgisidir.”
2- “Güç, fiziksel kapasiteden, maddiyat ve makam kapasitesinden gelmez, bu, iradedesini güçlendirerek, Allah korkusu ve vatan sevgisinden gelir.”
3- “Başarı, öğrenmek ve üretim bir seyahattir, varılacak nokta değildir.”
4- “Öğrenim ve üretimde başarılı olanlar, yapabileceklerini düşünüyorlar.”
5- “Neyi sevmiyorsan, okudukların çok farklı değildir.”
6- Okul imtihanları hafızanın testidir, bu dünyada hiç kimse bir kitaba başvurmadan vazgeçemez.”
7-“Türk gençliği ve Türk öğretmeni, destek istediği noktalardan uzak olmamalıdır.”

 

 

Kaynakça: Merhum Din görevlisi (Hafız-vaiz) Feyzullah Değerli.
Hindistan Dünyası 1971
Numan Aladağ’ın, Hindistan-Rajasthan-Bikaner eğitim ve gezi notları.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun