2020’de elektrik abonelerinin yüzde 1,01’i, doğalgaz abonelerinin ise yüzde 0,44’ü faturalarını ödeyemedi!

2020’de elektrik abonelerinin yüzde 1,01’i, doğalgaz abonelerinin ise yüzde 0,44’ü faturalarını ödeyemedi!
26 Eylül 2021 10:26

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, faturalarını ödeyemediği için kesinti uygulanan elektrik ve doğalgaz abonelerine ilişkin sayısal verileri açıkladı.

 

 

Bakan Dönmez, geçen yıl üretilen yaklaşık 363 milyon elektrik faturasına dair, abonelerin yüzde 1,01’inin, 177 milyon 107 bin doğalgaz faturasına dair ise abonelerin yüzde 0,44’ünün, fatura sahipleri tarafından ödenemediği için kesinti uygulandığını bildirdi.

 

 

ÖDENEMEYEN FATURALAR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecini de kapsayan 2019 ve 2020 yıllarına ait elektrik, su ve doğalgazda ödenemeyen faturalar ve kesintilerle ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Toplumun iktisaden zayıf kesimlerinin temel beklentisi ve yaşamda vazgeçilmez giderler olan; elektrik, su, doğalgaz gibi temel hizmet faturalarında indirim sağlanmasına yönelik bir çalışma var mıdır?

Ülkemizdeki toplam elektrik abonesi sayısı kaçtır?

2019- 2020 yılları arasında, borçlarından dolayı elektriği kesilen abone sayısı kaçtır?

Ülkemizde toplam doğalgaz abonesi sayısı kaçtır?

2019-2020 yılları arasında, borçlarından dolayı doğalgaz kesilen abone sayısı kaçtır?

Ülkemizde su abonesi sayısı kaçtır?

2019-2020 yılları arasında, borçlarından dolayı suyu kesilen abone sayısı kaçtır?”

 

 

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 150 kWh ENERJİ DESTEĞİ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İhtiyaç sahibi hanelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesinden hanedeki kişi sayısı kriteri de dikkate alınarak, 150 kWh karşılığı tutarında destek sağlandığını açıkladı.

 

 

KRONİK HASTALARA 200 TL ELEKTRİK ENERJİSİ YARDIMI

 

 

Bakan Dönmez, “Ağır Kronik Hastalığı Nedeniyle Cihaza Bağımlı Olan Hastaların Bulunduğu Hanelerin Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynağı İhtiyaçlarının Karşılanmasına İlişkin İlke Kararı” çerçevesinde; hak sahiplerinin konutlarına ait elektrik faturalarına destek olmak için kullanılan cihazın elektrik tüketim düzeyine göre, aylık 200 TL’ye kadar yardım yapıldığını da belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ayrıca 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlar ile, Muharip/Malul Gaziler ve Şehit ailelerine zamanında ödenmeyen faturaları nedeniyle elektrik kesintisi uygulanabilmesi için yıl içerisinde en az üç dönem boyunca zamanında fatura ödemesi yapılmaması şartının getirdiğini de belirtti.

 

 

ELEKTRİK ABONELERİNİN YÜZDE 1,01’İ

 

 

Türkiye genelinde 2019 ile 2020 yıllarında sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı geçici olarak elektrik ve doğal gaz kesintisi uygulanan muhtelif abonelerin oranlarını da açıklayan Bakan Fatih Dönmez, 2019 yılında elektrik abonelerinin yüzde 1,11’inin, doğalgaz abonelerinin de yüzde 0,58’nin ödeme yapamadığını açıkladı.

Bakan Dönmez 2020 yılında ise elektrik abonelerinin yüzde 1,01’inin, doğalgaz abonelerinin de yüzde 0,44’nün ödenme yapamadığını kaydetti.

 

 

ÖDEME YAPILINCA KESİNTİ KALDIRILDI

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ödenemeyen faturalar nedeniyle kesinti uygulanan abonelerin elektrik ve doğalgazlarının ödeme yapılmasının ardından yeniden verilmeye başlandığını da ifade etti.

 

 

DOĞALGAZ FATURALARI ÖDENEMEDİ

 

 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, Bakan Dönmez’in verdiği oranlardan elde ettiği verileri paylaştı. Gürer, sadece 2020 yılında 363 milyon elektrik faturasından abonelerin yüzde 1,11’ine denk gelen kısmın ödenemediğini, 177 milyon 107 bin doğalgaz faturasına bakıldığında ise aboneler tarafından yüzde 0,44’ününün ödenmediğini ifade etti.

 

 

ÖDENMEYEN FATURALAR KRİZİN GÖSTERGESİ

 

 

Ödenmeyen faturalar nedeniyle pandemiye rağmen vatandaşların en önemli zorunlu ihtiyaçlarından olan elektrik ve doğalgazlarının kesildiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Sadece ödenemeyen doğalgaz ve elektrik faturalarına baktığımızda bile ülkemizdeki ekonomik buhranın ne kadar büyük boyutlara ulaştığını görebiliyoruz. Bu yıl şartlar sahada ağırlaştı. Doğalgazın yanında kömürde dâhi fiyat bir önceki yıla göre ikiye katlandı. Yılbaşından beri elektrik fiyatları düzenli ve sürekli olarak zamlandı. Doğalgaza zam geldi. Kış aylarının gelmesi ile birlikte yeni zamların da üzerine eklenmesi büyük olasılık. Tüp gaz dahi fiyat artışı ile vatandaşı çileden çıkarıyor. Isınmanın yanında yemek için doğalgaza bağlı olan kesim, kış boyunca faturayı nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. 2019 ve 2020 verilerine göre, 2021 yılında şartlar daha da ağırlaştı. Vatandaş ciddi sıkıntı içinde ancak iktidar cephesi ekonomide pembe tablo çizmeye devam ediyor. ‘Ekonomide abartılacak bir şey yok’ diyen Cumhurbaşkanına, ödenmeyen doğalgaz ve elektrik faturalarının sayısına bakmasını tavsiye ediyorum. Kömürde yaşanan fiyat artışlarını, danışmanları yazıp masasına bıraksınlar. Geçen yıl kesilen elektrik ve doğal gaz abone sayısının, bugünün şartlarında daha da artacağı görülüyor. En azından bu yıl yeni zamlar durdurulsun “diye konuştu.