2019’da kullanmadığımız gazın faturası 2.6 milyar dolar!

2019’da kullanmadığımız gazın faturası 2.6 milyar dolar!
7 Şubat 2020 09:25

2019’da doğalgaz ithalatı yüzde 10.6 azaldı ancak Enerji IQ’nun hesaplamasına göre Rusya’ya taahhüt ettiğimiz asgari alım miktarının 8,5 milyar metreküp altında kaldığımız için BOTAŞ ve özel sektör için toplamda yaklaşık 2.6 milyar dolarlık fatura çıktı.

 

 

Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre Bu rakamın 2 milyar dolarının özel sektöre ait olduğu hesaplanırken, konunun Moskova ile Ankara arasında pazarlık konularından biri olduğu öğrenildi. Normalde faturalar şubatta kesilip yollanıyor ancak bu yılki rakam çok yüksek olduğu için sorunun nasıl çözüleceği şu an belirsiz. Al ya da Öde mekanizmasında gelecekte telafi mümkün. Sozcu.com.tr’ye konuşan eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz doğalgaz kontratlarının yeniden düşünülmesi gerektiğini vurguluyor.

Türkiye’nin doğalgaz ithalatı 2019’da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10,6 azalarak 44.9 milyar metreküpe gerilerken, ithalatın yapıldığı ülkelerle imzalanan sözleşmelerdeki asgari taahhüdün gerisinde kalındığı için ortaya yaklaşık 2,6 milyar dolarlık fatura çıktı. Rakamın 2 milyar dolarlık kısmının özel sektöre, 600 milyon dolarlık kısmının BOTAŞ’a geleceği tahmin ediliyor.

Danışmanlık ve bilgi platformu Enerji IQ’nun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) raporlarına ve sektörden edinilen bilgilere göre yaptığı hesaplamaya göre, yaklaşık 8,5 milyar metreküplük gaz “al ya da öde” (asgari alım taahhüdü) kapsamında kaldı. Bunun yaklaşık 6,4 milyar metreküpü özel sektör boru gazı ithalatçılarına, 2 milyar metreküpü BOTAŞ’a ait.

 

 

FATURALAR RUSYA’DAN

 

 

2019’da nette 44.5 milyar metreküplük doğalgaz ithalat edilirken, bunun yüzde 27’sini oluşturan 12 milyar metreküplük kısmı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak alındı. Net doğalgaz tüketimi ise 44.2 milyar metreküpte kaldı. Özel sektör, boru hatlarından ocak-kasım döneminde yaklaşık 1.4 milyar metreküp, BOTAŞ 38.3 milyar metreküp gaz ithal etti.

2019 yılının tamamında önemli bir fiyat avantajına sahip olan Azeri gazının tam kapasite kullanılmış olacağı varsayıldığında, BOTAŞ adına oluşan 2 milyar metreküp civarındaki Al ya da Öde’nin tamamına yakınının Rusya’dan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

2019 yılındaki 2,6 milyar dolarlık faturaya, 2017-2018 yılları içeren dönem için özel sektörün 400 milyon dolar civarında olan tahkim yükü de eklendiğinde, kamu ve özel sektör ithalatçılar ile Rus Gazprom arasındaki ‘bakiyenin’, finansman maliyeti hariç 3 milyar dolara yükseldiği görülüyor.

 

Fotoğraf: © Sputnik / Sergey Kozlov