2013 Yılının en çok aranan mesleği: Dikiş makinası operatörlüğü

2013 Yılının en çok aranan mesleği: Dikiş makinası operatörlüğü
18 Eylül 2013 05:33

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 2013 yılının Mayıs-Haziran döneminde 100 bin 852 işverenle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmada işgücü piyasasında en fazla ihtiyaç duyulan meslekler belirlendi.

 

 

Listenin birinci sırasında dikiş makinesi operatörlüğü yer alıyor. İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 81 ilde 10 ve daha fazla kişi istihdam eden 100 bin 852 işyerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 2013 yılının ilk 6 ayına ilişkin işgücü piyasası verilerinin derlendiği araştırmayı değerlendiren Yazıcı, “İşverenlerimiz en çok dikiş makinesi operatörü, satış danışmanı, kaynakçı, garson ve tornacı mesleklerinde eleman bulamıyorlar. Türkiye genelinde ilk 6 ayda 340 bin kişinin temininde güçlük çekildiğini tespit ettik” dedi.

 

YAZICI: “EN ÖNEMLİ SEBEP MESLEKİ BİLGİ EKSİKLİĞİ”

 

Genel Müdür Nusret Yazıcı, bu mesleklerde eleman bulunamamasının en önemli sebebinin mesleki nitelik ve beceri eksikliği olduğunu söyledi. İŞKUR’un mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarıyla bu eksikliği gidermek için çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizen Yazıcı, “Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin yüzde 60’ı buna sebep olarak ilgili meslekte aradığı düzeyde niteliğe ve beceriye sahip eleman bulunamamasını gerekçe gösteriyor. Biz bu mesleklerde eleman bulamayan tüm işverenlerimizi Kurumumuza bekliyoruz. Gerek mesleki eğitim kurslarımız gerekse de işbaşı eğitim programlarımızla bu açığı kapatmaya hazırız” ifadesini kullandı.

 

Yazıcı, son olarak açık işlerin sektörel dağılımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başta imalat olmak üzere toptan perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde açık iş oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Tespit edilen 258 bin 82 kişilik açık işin yüzde 44’ü imalat sektöründe. Bu sektörde her 95 çalışanın yanında 5 kişiye daha ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz” diye konuştu.