20 yaş üzeri araçlar hurdaya

20 yaş üzeri araçlar hurdaya
17 Nisan 2012 19:49

Devlet, 20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını teşvik edecek. Vergisinin yüzde 25’i ödenen aracın, tescil kaydı silinecek.

Devlet, 20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını teşvik edecek. Vergisinin yüzde 25’i ödenen aracın, tescil kaydı silinecek.

 
Başbakan Yardımıcı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenledikleri ortak basın toplantısında Tasarruf Teşvik Paketi’nin detaylarını açıkladı.
 

Pakette yer alan detaylardan biri de 20 yaş üzeri araçlara getirilecek yeni uygulamayla ilgili. Bakan Şimşek, 20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını da teşvik edeceklerini vurgulayarak şu bilgiyi verdi:

“Karayolu taşımacılığında karbondioksit emisyonunun azaltılması ve ömrünü tamamlamış taşıtların hurdaya ayrılarak bertaraf edilmesi amacıyla daha önce geçici süreli olarak yapılan, 20 yaş ve üzeri taşıtların hurdaya ayrılması halinde biz, bu yeni düzenlemeyle taşıt sahipleri adına tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar vergilerinin yüzde 25’inin ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçeceğiz ve taşıtın tescil kaydının silinmesi uygulamasını getireceğiz”
 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da “Maliye Bakanlığı’nın hurda teşvik düzenlemesi, binek araçları hedefliyor” dedi.
 

2010’DA PİYASADAN ÇEKİLME KARARI VERİLMİŞTİ

Ulaştırma Bakanlığı’nca hazırlanan ”Bir Kısım Motorlu Karayolu Taşıtlarının Piyasadan Çekilmesine İlişkin Tebliğ” 11 Kasım 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
 

Tebliğle karayolu taşımalarının ekonomik, seri, elverişli, güvenli, verimli, kaliteli, çevreye kötü etkisi en az ve kamu yararını gözetecek şekilde düzenlenmesi için ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamış ticari motorlu karayolu taşıtlarının bir kısmının piyasadan çekilerek can ve mal güvenliğinin artırılması ve mevcut atıl kapasitenin azaltılarak sağlıklı bir taşımacılık piyasasının oluşturulabilmesine destek sağlanması hedeflenmişti.
 

Hurdaya ayrılacak araçların modelini, 1985 ve öncesi yıllara yükselten tebliğde izin verilen azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramdan fazla olan ve yük/eşya taşımak için imal edilmiş kamyon, tanker ve çekici cinsi motorlu taşıtlarla sürücüsü dahil, 16 ve üzeri oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş otobüsler ”hurda araç” kapsamında yer alıyordu.